• Maria Stam

    Richard van Hoek

Enquete horecatijden

Terwijl de ene helft van Sliedrecht zich druk maakt over de Tiendweg en de verkeersplannen van de gemeente, houdt de andere helft zich bezig met de discussie rondom de sluitingstijden van de horeca.

Voor wie het gemist heeft: binnen de Sliedrechtse politiek is de vraag ontstaan of we wel of geen sluitingstijden moeten hanteren voor de horeca en zo ja, of deze dan vervroegd of verlaat moeten worden. De SGP Christenunie en het CDA hebben gepleit voor een (duur) onderzoek en hebben tegelijkertijd aangegeven dat, wat de uitkomst ook is, zij om principiële redenen sowieso voor het eerder dichtgooien van de horeca zijn. Liefst om middernacht, als het even kan, want dan is het zondag en op zondag mag niemand plezier hebben, of je nu gelovig bent of niet. Je zou je dus af kunnen vragen waarom de gemeente dan toch zoveel geld spendeert aan een onderzoek. Daarnaast is de door bovenstaande partijen aangewezen gesprekspartner (Stichting STAP) vóór vroegere sluitingstijden, waardoor het dus ook nog eens de vraag is hoe onpartijdig dit onderzoek nou daadwerkelijk is.

PRO Sliedrecht, de Pvda en VVD zijn van mening dat een horecaondernemer mans/vrouws genoeg is om zelf te bepalen hoe laat zij de tent sluiten. Zelf werk ik in de horeca en ik ben er van overtuigd dat het schrappen van sluitingstijden echt niet betekent dat kroegen tot 5 uur 's ochtends open zullen zijn, aangezien het personeel ook nog op moet ruimen en ook geen zin heeft om met het fluiten van de vogeltjes kapot en gebroken in bed te ploffen. Maar zonder vastgelegde sluitingstijden is het daarentegen wel mogelijk om een keer een half uurtje langer door te gaan als het erg gezellig is en om mensen in etappes naar huis te laten gaan in plaats van allemaal tegelijk. In meerdere dorpen en steden (waaronder Hardinxveld-Giessendam) zijn al geen verplichte sluitingstijden meer van kracht. Dit heeft veelal een vermindering van de geluidsoverlast tot gevolg. Wat denkt u immers dat er gebeurt als alle jeugd om bijvoorbeeld middernacht op straat wordt geknikkerd? Allemaal tegelijk, terwijl niemand zin heeft om naar huis te gaan? Om nog maar niet te spreken over het feit dat deze maatregel een doodsteek zou zijn voor de Sliedrechtse horeca. De ene na de andere winkel verdwijnt, gaan we nu ook de horeca nog om zeep helpen?

Laat vooral uw stem horen en vul vooral de enquete in op de website van de gemeente. Dit kan nog tot 5 april. Doen hoor!

Maria Stam