• Maria Stam

    Richard van Hoek

Terug op de kaart

Afgelopen week schreef een journalist op een Sliedrechtse nieuwssite een column over het op de kaart zetten van Sliedrecht. Naar zijn mening doet de gemeente - en de winkeliersverenigingen van onder andere de meubelboulevard - te weinig om zich te profileren zowel richting de inwoners als naar buiten toe. Ik moet zegggen dat deze meneer een heel goed punt heeft in mijn ogen.

De enige keer dat Sliedrecht nationaal in het nieuws komt, gaat het om iets negatiefs, lijkt het wel. Terwijl we zoveel positiefs te melden hebben. Zoveel om trots op te zijn. 'Onze' volleybalmeiden, 'onze' motorcrosser Lotte (wát een leuk, stoer kind!) en niet te vergeten 'onze' baggeraars, die toch met enige regelmaat voorbij komen op bekende landelijke televisiekanalen om hun kennis te delen als er een reportage wordt gemaakt over het succes van de baggerwereld. En dat zijn slechts een paar voorbeelden. Er zou veel meer gehaald kunnen worden uit die successen. Sliedrecht zou deze mensen op handen moeten dragen en haar trots uit moeten stralen. Het Baggerfestival was ooit een evenement waar mensen van heinde en verre naar toe kwamen, met optredens van grote bekende artiesten. Het is geweldig dat dit festival weer nieuw leven in is geblazen en ik heb respect voor de kartrekkers en de energie die zij hier in steken. Maar of we ooit het succes van toen zullen evenaren?

Als ik tegen niet-Sliedrechters zeg waar ik vandaan kom, krijg ik regelmatig het antwoord: ,,Oh, van de Ikea!". Maar hoe lang is Ikea nu al weg uit ons dorp? Waarom antwooorden deze mensen niet: ,,Oh, Sliedrecht! Van Lotte en de baggeraars en de volleybalsters en het Tuinfeest en het Baggerfestival en... en...?"

Sliedrecht is een dorp om trots op te zijn. Een aantal mensen heeft dit heel goed begrepen en zij laten dagelijks de pracht van onze woonplaats zien middels mooie foto's op een Facebookpagina. Sommigen daarvan kunnen zo op een ansichtskaart. (Voor de jongere generatie: dat is een kaartje dat je vroeger op vakantie stuurde naar de thuisblijvers, met daarop foto's van het vakantieoord om iedereen jaloers te maken). Of meer in de huidige tijd: deze foto's kunnen zo op een gemeentelijke website of Facebookpagina, of als collage met een pakkende tekst op een bord langs de snelweg. Wat zou het leuk zijn als we ons als dorp wat meer positief op de kaart zouden zetten. Als de trots van de inwoners ook naar buiten toe zou uitstralen. Ik kan niet zegggen hoe dat moet, dat is mijn vakgebied niet, maar er zijn vast mensen die hier alles van weten en hier advies over willen geven. Betrek deze mensen bij het proces en laat Sliedrecht weer stralen.

Zet Sliedrecht weer terug op de kaart!

Maria Stam