• Melanie Stout met haar KNGU / OJTS eindtermen diploma

    Rob Stout

Melanie Stout nu al zeker van plaats in Oranje selectie 2018.

10-09-2017, 21:00 | Lezersnieuws | O&O Zwijndrecht

Sinds 1 januari is Melanie Stout (10 jaar) uit Sliedrecht, turnend voor O&O Zwijndrecht, lid van de Oranje Jong Talent Selectie turnen 11 t/m 13 jaar van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Een heel jong lid dus.

Het lidmaatschap houdt een aantal gezamenlijke trainingen in met de andere geselecteerde meisjes en de trainingen staan onder leiding van de trainers en trainsters van de nationale damesploeg welke o.a. de dames naar de Olympische spelen in Rio hebben geleid. Om in de nieuwe selectie voor 2018 te komen moet je opnieuw geselecteerd worden en dat kan tijdens een test in oktober 2017.

Maar er is nog een manier. Er zijn namelijk 2 eisen waar je aan moet voldoen om automatisch door te stromen naar de selectie van 2018. Via de zogenaamde eindtermen en via een fysieke test. Elke leeftijdscategorie turnsters heeft een aantal eindtermen. Dit zijn turnelementen welke verwacht worden van de meisjes op een bepaalde leeftijd en die leiden uiteindelijk op naar volwaardige keuze oefeningen op internationaal niveau. Voor de categorie van Melanie, de pupil 1 groep, zijn er 41 eindtermen. Daar moet je minimaal 85% van halen en dat is Melanie inmiddels gelukt. Ze heeft er 35 en haar persoonlijke doel is om de 100% te halen maar dat zal een moeilijke klus worden. Naast de eindtermen eis is er ook een fysieke test eis. In Nederland hanteert men een krachtprogramma op het gebied van turnen wat gemaakt is door één van de Amerikaanse bondscoaches, Mary Lee Tracy. Dat zijn 13 onderdelen en aan die eis moet je minimaal 2 x voldoen. Deze test wordt elke nationale training afgenomen en ook hier moet je minimaal 85% van de maximaal te behalen punten scoren. Melanie heeft afgelopen weekend voor de 3de x deze eis gehaald (86,5%, 91,3% en 86%).

Dat betekent nu al een plek voor de nieuwe Oranje Jong Talent selectie 2018. Dit samen met nog 7 (van de 44) talentjes. Na de training kreeg een blije Melanie een diploma als bewijs.