Baggerfestival strikt Kenny B.

SLIEDRECHT / TIEL Stichting Baggerfestival heeft Kenny B. weten te strikken als grote publiekstrekker op het hoofdpodium op het Dr. Langeveldplein. De Surinaams-Nederlandse reggae-zanger maakt momenteel furore van zijn nummer 1-hit Parijs.

Dat maakte de stichting woensdagochtend bekend. Vanaf een baggerponton in een binnenbocht van de Waal bij Zennewijnen werd het programma van het festival op 3 en 4 juli gepresenteerd. Bewust was voor deze locatie gekozen om live baggerwerkzaamheden te laten zien en zo te benadrukken dat het baggeren centraal staat op beide dagen. Maar naast het educatieve en economische aspect er is ook genoeg ruimte voor sport, spel, actie en muziek.

Het Baggerfestival wordt vrijdag 3 juli om 9.30 uur geopend door burgemeester Bram van Hemmen met een mini-symposium Deltaprogramma in de haven. De braderie begint om 14.00 uur en duurt tot 21.00 uur; de Kerkbuurt houdt een extra koopavond. 's Avonds speelt de formatie Beethoven op het Dr. Langeveldplein. De Nederlandse band komt met een spectaculaire muzikale show compleet met een grote LED-wall, LED-trappen, lasers en andere special effects.

Zaterdag begint de braderie weer om 10.00 uur. Sliedrechtse verenigingen presenteren zich de hele dag op het Merwedeplein. Ook het beachvolleybaltoernooi, georganiseerd door de Rotary Sliedrecht, start om 10.00 uur. Het toernooi wordt gespeeld op het Plaatje, de bouwplaats bij het Baggermuseum en duurt tot 15.15 uur.

BAGGEREN De zaterdag staat verder geheel in het teken van baggeren. Op de IHC-werf zijn twee baggersimulatoren aanwezig om een indruk te krijgen van het werken met baggerschepen. Op het Baggerplein staan stands van baggerbedrijven, scholen en opleidingen. Het Baggermuseum presenteert een programma voor scholieren van het basisonderwijs en VMBO, maar ook voor individuele bezoekers. Zo vaart modelbouwvereniging Alblasserdam met modelboten, is de stoombaggermolen 'Friesland' te bezichtigen en is de nieuwe BaggerPraktijkTuin geopend. Hier kunnen bezoekers kennismaken met de basistechnieken die bij het baggeren worden toegepast. Het parkeerterrein van IHC wordt omgetoverd tot een speelparadijs met 1000 vierkante meter aan speeltoestellen. Verder staat er een grote baggerkraan. Kinderen kunnen in de cabine op de foto. De (groot)ouders kunnen alles gadeslaan vanaf een terras met horecavoorzieningen.

ACTIE Voor bezoekers die behoefte hebben aan actie: in de haven geeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een demonstratie. Op de Merwede kunnen tochtjes gemaakt worden in supersnelle ribboten. En er is een circuit waar op segways gereden kan worden.

ENTERTAINMENT Muziek is er op drie locaties. Er een podium op het Merwedeplein waar Sliedrechtse verenigingen, koren en bandjes zich presenteren. Een tweede podium is te vinden op het Van de Houten Willemsplein met lokale en regionale bands, waaronder United By Music. Het hoofdpodium staat op het Dr. Langeveldplein. De bluesband van Bas Paardekooper zal hier rond 18.00 uur het programma openen. Grote publiekstrekker is Kenny B., de Surinaams-Nederlandse zanger, die al vele nummer 1-hits in Suriname scoorde, maar nu ook in Nederland de hitlijsten bestormt met zijn single Parijs. Meer details over het entertainment op de podia wordt later bekendgemaakt in een speciale baggerkrant die Het Kompas zal uitgeven in samenwerking met Sticgting Baggerfestival.