• Erik de Bruin

'Je hoeft niet eens in te breken'

SLIEDRECHT ,,Zestien auto's die niet op slot waren? Wow, dat is toch wel schrikbarend. Bij ons waren het er ook vijftien en dan heb je het alleen over de Staatsliedenbuurt. Je hoeft niet eens in te breken", verzucht Hans van Schaik. De Sliedrechtse wijkagent zette voor de derde keer sinds het ingaan van de wintertijd een Donkere Dagen Offensief op. Ook zijn collega's gingen donderdagavond samen met het buurttoezicht aan de wandel.

,,Steeds meer mensen herkennen ons", vertelt Sander Schrandt, die vier jaar geleden het buurttoezicht in Sliedrecht-West van de grond tilde. ,,Toen kregen we wel eens de vraag: wat zijn jullie aan het doen? Nu bijna niet meer." ,,Wat ik toen antwoordde? Dat we gewoon oplettende burgers zijn en dat geldt nog steeds." Ditmaal is de aandacht gevestigd op geparkeerde auto's. In het Havenkwartier is het in vrijwel elke straat raak. Van Schaik belt aan. ,,Niet schrikken, hoor."

Het vervolg leest u volgende week in de krant. Het Kompas liep mee om een sfeerverslag te maken en was er van begin (zie foto) tot eind bij.