Meeting voor liefhebbers van oldtimer brommers

SLIEDRECHT Rinus van Oossanen houdt zaterdag 11 juni een meeting voor eigenaren en liefhebbers van oldtimer brommers. Geïnteresseerden uit Sliedrecht en omgeving kunnen bij 't Wapen van Sliedrecht genieten van de tweetakt tweewielers. Rinus is zelf in het bezit van een aantal bijzondere brommers, hij bouwde er twee van hout.

,,Ik rij wel eens in Sliedrecht", vertelt Rinus, ,,en kom regelmatig oldtimer brommers tegen. De mensen die erop rijden ken ik niet. Daarom leek het me leuk om oldtimerliefhebbers bij elkaar te halen om kennis te maken met eigenaar en voertuig. Dat doen we aanstaande zaterdag bij 't Wapen van Sliedrecht. Tussen 14.00 en 15.00 uur is er een inloop, daarna maken we met elkaar een tourritje door de polder en voor de liefhebbers is er een barbecue achteraf." Van Oossanen probeert op verschillende manieren mensen bij elkaar te krijgen. ,,Via bekenden, maar ook op Marktplaats. Mensen die in de buurt onderdelen zoeken nodig ik uit. Liefhebbers zonder brommer zijn ook welkom, hoe meer zielen, hoe meer vreugd."

Rinus heeft zelf een aantal bijzondere exemplaren in de schuur staan. Hij bouwde zijn Tomos en Zundapp om tot ze bijna helemaal van hout waren. ,,Mijn vader was meubelmaker en zelf volgde ik een opleiding tot scheepstimmerman. Uiteindelijk heb ik het nooit als werk gedaan, maar het is wel altijd een hobby gebleven." De passie voor voertuigen begon met een houten fiets. ,,Daarna maakte ik er nog een paar voor de kinderen, maar de uitdaging was weg. Toen de tank van de Tomos slecht werd maakte ik een nieuwe van hout. Dat lukte best. Daarna was de koplamp aan de beurt en voor ik het wist was bijna de hele brommer van hout." Vervolgens kreeg de Zundapp een make-over. ,,Mijn hart lag bij de Zundapp 515, dus dat was de volgende. Het is niet zo dat je een klomp hout hebt en er een brommer uit kan halen. Per onderdeeltje bedacht ik een plan van aanpak en vaak lag ik er nachten door wakker. Toch lukte tot nu toe bijna alles, alleen het stuur was niet stevig genoeg te krijgen. Daarom is het stalen stuur gespoten en zijn er houten handvaten en grepen aangezet. Brommer rijden moet wel veilig blijven natuurlijk. In totaal ben ik met de brommers zo'n 1200 uur bezig geweest en is er voor de Zundapp alleen vijftien vierkante meter eikenhout doorheen gegaan."

Rinus' vrouw Monica is zichtbaar trots op het werk van haar man, maar vindt het niet altijd een groot succes. ,,Rinus bouwt alleen maar brommers. Af en toe denk ik: 'Er is toch nog meer dan brommers alleen?'." Rinus grapt: ,,Wat dan? We hebben geen geraniums om achter te zitten!" Monica vervolgt lachend: ,,Als hij bezig is staan overal zwarte vingers op en als hij in de tuin schuurt kan ik de ramen weer lappen. Maar het is zeker beter dan iemand die zappend op de bank hangt." Gelukkig is Rinus' volgende project dit keer geen brommer. Rinus: ,,Nu ben ik bezig aan mijn scootmobiel. Er mag bijna geen metaal meer aan te zien zijn."

De meeting is aanstaande zaterdag vanaf 14.00 uur in 't Wapen van Sliedrecht. Consumpties zijn op eigen kosten, de barbecue inclusief 3 consumpties kost 12,50 euro.