• Albert Schweitzer ziekenhuis

Nieuwe vestiging voor Albert Schweitzer ziekenhuis in Sliedrecht

SLIEDRECHT De Sliedrechtse vestiging van het Albert Schweitzer ziekenhuis verhuist eind 2018 naar het Stationspark. Daar is een -volgens een woordvoerder- "uitermate geschikt" pand gevonden om alle poliklinische activiteiten naartoe te verplaatsen vanuit de Wilhelminastraat.

De nieuwe locatie met het adres Stationspark 400 ligt op luttele minuten lopen van het station. Tegen de tijd dat het gebouw in gebruik genomen wordt, is er op korte afstand ook voldoende extra parkeergelegenheid aangelegd.

Het ziekenhuis gaat een huurovereenkomst aan voor vijftien jaar. De nieuwe locatie, nu nog een kantoorpand, wordt in de loop van 2018 grootscheeps verbouwd tot een modern poliklinisch centrum. Vrijwel alle specialismen en spreekuren worden vanuit de huidige locatie verplaatst naar het Stationspark. Het Pijnbehandelcentrum gaat niet mee. Omdat deze afdeling een bovenregionale functie heeft en gebruik maakt van operatiekamers, wordt zij verplaatst naar de locatie Zwijndrecht.

WILHELMINASTRAAT Eerder dit jaar liet het Albert Schweitzer ziekenhuis weten binnen Sliedrecht te willen verhuizen. Het gebouw aan de Wilhelminastraat is toe aan een onvermijdelijke renovatie die miljoenen zou kosten. Omdat het pand maar voor de helft in gebruik is, vindt het ziekenhuis die investering onverantwoord. Het gebouw uit 1968 wordt te koop aangeboden. In constructief overleg met de gemeente Sliedrecht zijn het afgelopen halfjaar diverse locaties en mogelijkheden verkend voor een nieuwe plek.

,,Buiten kijf stond dat we in Sliedrecht willen blijven", zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer. ,,Dit is een drukke en belangrijke poliklinische locatie voor ons, met elk jaar ruim 50.000 consulten en ruim 20.000 radiologische onderzoeken. Het is voor patiënten uit Sliedrecht en omgeving prettig om dichtbij huis een eerste bezoek te kunnen brengen aan een medisch specialist. Als een ingreep of ingewikkeld onderzoek nodig is, ga je naar een van onze hoogwaardige centra in Dordrecht of Zwijndrecht. Iets verder weg, maar wel in de regio. De uitslag of de nazorg krijg je weer dichtbij huis."

In het Stationspark komen vrijwel alle spreekkamers en onderzoeksruimtes op de begane grond. Op een deel van de eerste verdieping komen vertrekken voor medewerkers en opslag. Ruimtes en spreekuurroosters worden op zo'n manier ingericht, dat de kamers op verschillende dagen door verschillende specialismen kunnen worden gebruikt. Hierdoor is het ruimtegebruik heel efficiënt.

Van der Meer: ,,Er is veel daglicht in ons nieuwe gebouw. De inrichting wordt net zo mooi als die van de gerenoveerde delen van onze vestigingen in Dordrecht en Zwijndrecht. Locatie Sliedrecht wordt compacter en daardoor veel meer een ontmoetingsplek dan de huidige. Ook artsen en medewerkers zullen elkaar vaker zien en gemakkelijker kunnen overleggen. Met een verantwoorde investering gaan we opnieuw én beter van start in Sliedrecht en iedereen heeft daar profijt van."

Op de foto: Het nieuwe gebouw waar het Albert Schweitzer ziekenhuis over circa een jaar de deuren opent; rechts op de achtergrond het station van Sliedrecht.