• Erik de Bruin

'Onredelijk en onbegrijpelijk'

SLIEDRECHT 'Sliedrechts erfgoed onder één dak.' De historische vereniging, genealogenclub De Stamboom en het Sliedrechts Museum, alledrie nog gehuisvest op een andere locatie, werken nauw samen om dit te verwezenlijken. Ze hebben een vergunning aangevraagd om het museum op de Kerkbuurt te mogen uitbreiden. Zodat ook de twee andere verenigingen hier hun intrek kunnen nemen. ,,Maar daarvoor hoeft het gebouw toch niet ruim twee keer zo groot te worden?", aldus Eike Broere, die samen met andere bewoners van de Van Goghstaete, het naastgelegen appartementencomplex, in het geweer kwam en zich niet gehoord voelt. ,,We hebben een zienswijze ingediend, maar dat heeft tot geen enkele aanpassing geleid."

door Erik de Bruin

Rook Kamsteeg, haar onderbuurman, heeft zich aardig in de materie verdiept. ,,Hoewel er aan de achterkant op een paar meter een bouwgrens is, staat de gemeente verdere bebouwing wel toe. Daarbij maakt zij gebruik van de zogenoemde kruimelgevallenregeling", legt hij uit. ,,Wettelijk mag dat, maar je dient dan als overheid wel rekening te houden met de belangen van omwonenden." Schaduwwerking en een verminderd uitzicht, daar maken ze bezwaar tegen. ,,Een redelijke aanbouw moet kunnen, maar dit gaat in onze ogen te ver. Het is te massaal. Zo hoog als de muur van Vögele (aan de andere kant, red.) is prima. Dan kun je er nog overheen kijken en behoud je het uitzicht op de Grote Kerk. Daar steekt het echter boven uit."

,,Het museumbestuur heeft ons eind vorig jaar uitgenodigd om te vertellen over haar uitbreidingsplan", vervolgt Kamsteeg. ,,Zoals het een goede buur betaamt, maar wat we te horen kregen was een eenrichtingsverhaal. 'Het is alles of niets', zei de voorzitter, maar dat is natuurlijk geen helder antwoord. Wat we gewoon echt niet begrijpen is waarom het zo hoog moet. De aanbouw is groter dan het museum zelf. Er komen weliswaar twee verenigingen bij, maar die hebben ook te maken met krimp en daar lijkt geen verandering in te komen. We hebben gevraagd of de openingstijden worden verruimd, maar dat is niet het geval. Twee keer drie uur per week, op woensdag- en zaterdagmiddag, alleen dan is het gebouw open zodat de expositie kan worden bezichtigd. Dat blijft zo. De logica ontbreekt." ,,Dat geldt ook voor de reactie van de gemeente", vult Aart 't Jong aan. ,,Ik woon op de onderste verdieping en heb zo meteen na zes uur 's avonds geen zonlicht meer. Uit tekeningen van de architect blijkt dat overduidelijk. Toch schrijft de gemeente dat de schaduwwerking niet significant toeneemt en van een verminderd uitzicht zou ook geen sprake zijn. De feiten worden ontkend."

 

,,Wij vinden dat we de belangen van de bewoners zorgvuldig hebben afgewogen", laat de gemeente desgevraagd weten. ,,We hebben alle bezwaarpunten geanalyseerd en onze uitgebreide reactie daarop gegeven. Daarmee ligt er nu een vergunning waarmee wel degelijk rekening is gehouden met de belangen van omwonenden." Ook het museum reageert kort. ,,Waarom dit nodig is, hebben we haarfijn uitgelegd", aldus voorzitter Ad van Willegen. ,,We hebben een open en eerijk verhaal verteld aan onze buren. Dat zij protesteren is overigens hun goed recht. We wachten het gewoon rustig af."