• Suzanne Heikoop
  • Suzanne Heikoop

'Oorlog is het wegnemen van vrijheid'

SLIEDRECHT De achtstegroepers van de Prins Willem Allexanderschool en OBS Henri Dunant luisterden geboeid naar de verhalen van Rinus Rasenberg. Hij gaf op vrijdagmorgen 8 april in de bibliotheek een presentatie over zijn boek 'Biesbosch onder Vuur', in het bijzijn van twee acteurs van de gelijknamige film en burgemeester Van Hemmen.

Door Suzanne Heikoop

Rasenberg, van origine dierenarts, springt tijdens de presentatie van de hak op de tak. Het ene moment worden er gedichten of stukjes uit het boek voorgelezen, het andere moment zingt hij een liedje over bevers of probeert hij een discussie over het Oekraïne-referendum uit te lokken. De kinderen vinden het allemaal prachtig, ze luisteren geboeid en stellen vragen over Rinus' boek. Het boek en de gelijknamige film 'Biesbosch onder Vuur' is geïnspireerd op het verhaal van Piet van den Hoek, die in de tweede wereldoorlog één van de liniecrossers was. Met zijn kano stak hij de Biesbosch voor diverse transporten van bezet naar bevrijd gebied en andersom. Rasenberg maakte er werk van om jongeren 'kennis te laten maken' met deze verzetshelden. Vorig jaar ging zijn op waargebeurde verhalen gebaseerde film in première, eind maart kwam het boek uit.

De elfjarige Ian Verdoorn, leerling van de Prins Willem Alexanderschool, wordt tijdens de presentatie naar voren geroepen om te helpen bij een toneelstukje. Hij vindt Rasenbergs presentatie erg leuk.

,,Ik vind geschiedenis en vooral de tweede wereldoorlog een boeiend onderwerp. Gisteren hebben we in de klas Rinus' film gekeken en het boek gaan we nog lezen. De film was best spannend, ik hoop dat het boek ook zo is!"

De film Biesbosch onder Vuur wordt inmiddels op vier plaatsen permanent vertoond. ,,Het is een verhaal voor alle leeftijden, gemaakt om de Biesbosch en zijn helden op een platform te zetten", vertelt Rinus Rasenberg. ,,De gastlessen geef ik als dankbetuiging. Gemeente Sliedrecht en zijn inwoners hebben belangeloos aan de film meegewerkt en daar wil ik iets voor terugdoen, onder andere door middel van educatie op basisscholen. Daarvoor heb ik ook Stichting Vrienden van de Biesbosch opgericht. De stichting subsidieert 'Biesbosch onder Vuur scholentochten' met professionele begeleiding. Basisscholen kunnen door middel van de film, een lesbrief en een tocht door de Biesbosch een mooie indruk krijgen over de het heden en verleden van het Nationaal Park.

De meesten van ons zijn gelukkig opgevoed in vrede, maar het is goed om ons te beseffen dat vrede helemaal niet vanzelfsprekend is." Daar refereert burgemeester Van Hemmen tijdens de presentatie ook aan. ,,In de tweede wereldoorlog mochten Nederlanders niet meer zijn wie ze waren. Oorlog is veel dieper dan bommen en vliegtuigen, het is het wegnemen van vrijheid."

Het Boek 'Biesbosch onder Vuur' is te koop bij Boekhandel De Waard en Bibliotheek Sliedrecht. De opbrengst gaat volledig naar Stichting Vrienden van De Biesbosch.