Op de barricaden voor speelplaats

SLIEDRECHT - De buurvrouwen Alice Noordzij en Joëlle Verhoef zijn de barricaden opgegaan om te strijden voor behoud van de kinderspeelplaats in de Reinenweer/Groenenweer. De gemeente wil een groot deel hiervan, samen met het omliggende groen, ruimen om meer parkeerplaatsen voor de buurt te creëren. Een slecht plan, vinden de dames. Zij hebben de gemeente een alternatief geboden, samen met tientallen handtekeningen uit de buurt.

Door Caroline Voorbergen

Het plan van de gemeente is onderdeel van een grootscheepse aanpak van de buurt. De Groenenweer moet worden opgehoogd en er moeten meer parkeerplaatsen komen. Auto's staan nu vaak voor de (garage)deur terwijl dat geen officiële plekken zijn. Hulpdiensten hebben nauwelijks doorgang door de smalle straat.

Eind vorig jaar werd een bewonersbijeenkomst gehouden om de buurt mee te laten denken over de plannen. Ook de kinderen mochten ideeën indienen over de speelplaats. Groot was de verbazing van Noordzij en Verhoef toen zij het plan zagen waar de gemeente na alle input mee kwam. Het speeltuintje, dat tegen hun achtertuin aan ligt, gaat volledig op de schop. Op het overgrote deel worden parkeerplaatsen gemaakt. Wat overblijft is voor de kinderen, waarop wel de nieuwe toestellen komen waarom ze hadden gevraagd, zoals een tafeltennistafel en een schommel. ,,Hoe ze dat op zo'n klein stukje willen proppen is mij een vraag", zegt Verhoef. Om meer ruimte te creëren voor zowel de auto's als de speeltuin wordt al het groen dat nu het pleintje omringt, verwijderd. ,,Nergens voor nodig", zeggen de buurvrouwen uit de Reinenweer. ,,Als er toch groen verwijderd mag worden, doe dat dan bij de ingang van het park. Daar is ruimte voor minstens zoveel parkeerplaatsen."

Dat er parkeerplaatsen bij moeten komen, met name voor de Groenenweer, betwisten Verhoef en Noordzij niet. ,,Maar dat mag en hoeft niet ten koste te gaan van het speeltuintje", zegt Noordzij. ,,Er is al niet veel voor kinderen in de buurt. Het grasveld hiernaast waar vroeger veel werd gespeeld is nu een hondenuitlaatplaats. Dit plekje is heel populair. Kinderen hebben er de ruimte; ze kunnen hier rondrijden op hun stepjes of fietsjes. Het is bovendien een veilige plaats, zonder auto's, zonder sloot. Ze kunnen er alleen naartoe. Ook de kids van Eigenwijs en de Merwebolder maken er geregeld gebruik van."

De meeste buurtbewoners zijn het met de twee buurvrouwen eens. ,,Óók de mensen die behoefte hebben aan meer parkeergelegenheid. Slechts één bewoner uit de Groenenweer heeft onze handtekeningenactie niet gesteund", vertelt Verhoef.

De handtekeningen zijn inmiddels overhandigd aan de gemeente. Verhoef: ,,We hebben daarbij aangegeven graag in gesprek te gaan over de alternatieven."