• Rivas, Stockfotografie Beatrixziekenhuis

    Richard van Hoek

Rivas: 'Beatrixziekenhuis niet in gevarenzone'

SLIEDRECHT Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem weerlegt het nieuws dat zij financieel in de gevarenzone zou zitten. Dit nieuws werd vandaag door diverse media naar buiten gebracht naar aanleiding van een onderzoeksrapport van accountantskantoor BDO Branchegroep zorg. Volgens dat rapport verkeert ruwweg een op de vijf ziekenhuizen in de gevarenzone. Het Beatrixziekenhuis zou er daar een van zijn.

,,Natuurlijk liggen er voor Rivas en het Beatrixziekenhuis momenteel financiële uitdagingen maar met het eigen vermogen is het, met een solvabiliteit van meer dan 20 procent, beter gesteld dan bij veel andere ziekenhuizen. Voor wat betreft de exploitatie doen we het ook zeker niet slechter dan andere ziekenhuizen. Wel hebben we als klein ziekenhuis momenteel extra last van het feit dat verzekeraars dure medicijnen niet vergoeden" , aldus een verklaring op de website van het ziekenhuis.

Volgens het rapport van BDO verkeren met name de kleine ziekenhuizen, zoals het Beatrixziekenhuis, in de gevarenzone. Bij hen staan de financiën het meest onder druk valt in het rapport te lezen. Discussies rond bijvoorbeeld het selectief inkopen van zorg door de zorgverzekeraars brengen hier ook de grootste risico's met zich mee. Het Beatrixziekenhuis staat op een 54ste plek in het onderzoek en scoort volgens BDO een 5,5.

BDO analyseerde voor het rapport de jaarverslagen over 2013 van 74 algemene ziekenhuizen in Nederland. Het resultaat van de kleine ziekenhuizen was relatief sterk afhankelijk van compensaties die ze kregen om mogelijk omzetverlies door het nieuwe declaratiesysteem te compenseren. Het gaat om de meest recente periode waarover zoveel cijfers bekend zijn. Nieuwe gegevens moeten uitwijzen of deze ziekenhuizen erin slagen het wegvallen van de compensaties op te vangen in hun bedrijfsvoering.

Vergeleken met eerder onderzoek zijn de resultaten van de ziekenhuizen wel verbeterd, zegt BDO. Maar de toenemende marktwerking in de zorg en soms onduidelijke regelgeving zorgen voor grote onzekerheid. Feitelijk liggen veel ziekenhuizen aan het ,,infuus van de zorgverzekeraars en de banken'', constateren de onderzoekers.

Het Albert Schweitzerziekenhuis scoort beduidend beter in het onderzoek van BDO. Zij halen een vijfde plek in de ranglijst en krijgen als rapportcijfer een 9,5 van het accountantskantoor.