Spelen in Natuurspeeltuin 'In de weer'

Jan Wieman

SLIEDRECHT De nieuwe natuurspeeltuin 'In de weer' achter de Brede school aan de Deltalaan werd woensdag door wethouder Hans Tanis officieel geopend. 160 Kinderen namen deel aan de wedstrijd om speeltuin van een leuke naam te geven. De jury vond dat Lieke Korporaal de origineelste naam had verzonnen. Daarom mocht hij/zij samen met de wethouder het bord met die naam onthullen. Zij kreeg een doe-het-zelf Insectenkast van de wethouder voor het bedenken van deze originele en dubbelzinnige naam die ook verwijst naar de buurt waar zij op aansluit. Loïs van der Tak en Naomi van der Heiden kregen een eervolle vermelding en een vlinderhuisje omdat zij de naam 'de Prickweide' bedachten.

Na de opening overspoelden kinderen en hun ouders het terrein. In een mum van tijd werden alle toestellen in gebruik genomen en konden de geplande activiteiten van start gaan.

In het kader van de openingsfestiviteiten was er hele middag voor de jeugd wat te doen in de nieuwe schitterend aangelegde speeltuin. Kinderen konden niet alleen diverse spelen van het Sliedrechtse Natuur-Milieu en Educatiecentrum doen, ook was mogelijk om te leren hoe ze van wilgentenen bloemen en bollen kunnen maken, of op zoek gaan naar beestjes, een vogelhuisje knutselen en verven of de insectenmuur aankleden. Op het springkussen konden ze zich lekker uitleven, springen en kunstjes doen. Buiten de speeltuin werd het JOP opnieuw beschilderd en kon op 'het asfaltje' een potje worden gevoetbald. Als verwennerijtje kregen alle kinderen, dankzij een gift van Dekker Kozijnprojecten, een lekker appeltje, iets te drinken en konden ze van een gratis ijsje snoepen.

De speeltuin die werd ontworpen in samenspraak met de kinderen van de nabijgelegen scholen, wijkbewoners en het wijkplatform. Tanis: ,,We hebben goed naar hen geluisterd. Dit is een leuke bijdrage aan de leefbaarheid in de wijken. Kinderen kunnen er spelen, kennismaken met de natuur en er ook eens lekker in de grond wroeten".

De afgelopen maanden zijn in de speeltuin, waarin de oude bomen overeind gebleven zijn en hoogteverschillen zijn aangebracht, hard gewerkt door de fa. Damsteegt uit Oud-Alblas. Kinderen kunnen er klimmen, zweven aan de kabelbaan, varen op een vlot, wiebelen op de brug, via stapstenen over het water lopen, rekstokken, glijden op de glijbaan en schommelen. Ook zijn er speelweides en veel waterpartijen waarlangs een langzaam aflopend strandje ligt zodat kinderen lekker kunnen kliederen met water en zand. Een nat voetje lopen ze allicht op.

De natuurspeeltuin ligt de plaats waar vroeger de Roald Dahlsschool stond. Deze school vormt nu samen met de Anne de Vriesschool, kinderopvang Eigen Wijs en peuteropvang 't Klavertje de nieuwe Brede school. De kinderen daarvan boffen extra: zij kunnen er lessen biologie volgen of tijdens de pauzes hun energie kwijt en lekker spelen. Zo komen zij op een andere manier 'In de weer'.