• Caroline Voorbergen
  • Caroline Voorbergen
  • Caroline Voorbergen
  • Caroline Voorbergen
  • Caroline Voorbergen
  • Caroline Voorbergen
  • Caroline Voorbergen

Staatsliedenbuurt wordt 'tuindorp'

SLIEDRECHT De Staatsliedenbuurt wordt een wijk van het type tuindorp: met betaalbare, compacte woningen en veel ruimte voor groen. Dat vertelde de architect van het grootschalige nieuwbouw- en renovatieproject de aanwezigen vandaag tijdens drie informatiesessies in het Griendencollege.

De bijeenkomsten werden verzorgd door Tablis Wonen. Vele tientallen bewoners en andere geïnteresseerden woonden één van de drie sessies bij. Zij kregen allereerst informatie over het aantal nieuw te bouwen woningen. Dat is gestegen van 160 naar 197 huizen. Deze toename is aangebracht op verzoek van de klankbordgroep en het bewonerscomité, die benadrukt hebben dat er meer vraag is naar kleinere, betaalbare woningen. Om de toename te kunnen realiseren worden 24 woningen, die aanvankelijk gerenoveerd zouden worden, extra gesloopt. Onderaan de streep komen er dus 13 woningen bij in vergelijk met de eerder gepresenteerde plannen.

De maximale hoogte in de wijk is vier lagen en een kap. Ook kregen de aanwezigen, veelal de huidige bewoners van de wijk, informatie over de huurprijzen. Die komen voor een appartement op 625 euro en 490 euro voor een beneden-bovenwoning.

Voor het eerst werden plaatjes vertoond van de architectuur en de herinrichting van de wijk. De architect sprak van "de tuindorpgedachte" en verwees daarbij naar de dakkappen, de overstekende goten, de speelse bakstenen en de zogenoemde loggias's (inpandige balkons). Ook het groen past bij dit ontwerp. Er komen er groene bermen met bomen en enkele hoven tussen de woningcomplexen die ,,bijna het formaat van een klein parkje hebben", zo lichtte een woordvoerder van Tablis Wonen toe.

De plaatjes konden veel aanwezigen wel bekoren. ,,Ziet er mooi uit, kan niet anders zeggen", sprak een huidige bewoner na afloop van de presentatie. Bij informatieborden konden zij vragen stellen aan Tablis, de gemeente en het architectenbureau. Meer dan eens werd gevraagd naar het aantal slaapkamers. De nieuwe beneden-bovenwoningen tellen twee slaapkamers. Nu zijn dat er drie. ,,Dan kan ik met twee kinderen dus sowieso niet terug naar mijn wijk", legde een moeder haar bezwaar uit aan Tablis.

Op 29 november neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan. In het eerste kwartaal van 2017 wordt gestart met de sloop.