Stichting Creatief Centrum Sliedrecht opgericht

SLIEDRECHT In het bijzijn van de leden van het eerste bestuur is donderdag 22 september ten kantore van Notariskantoor Koppelaar door Notaris N. Papaïoannou de Stichting Creatief Centrum Sliedrecht opgericht. Dit bestuur bestaat uit Johan Huijzer (voorzitter), Mieke Visscher-Netten (secretaris), Marijo Burgerding-Sijben (penningmeester), Arie Huijzer (algemeen adjunct) en Anita Rademaker-Baardman (bestuurslid, belast met huurderscontacten). Deze nieuwe Stichting is een idee van Pop-Art kunstenaar Johan Huijzer uit Sliedrecht. De stichting hoopt begin januari 2017 te kunnen starten met haar activiteiten.

Het centrum moet op een creatieve, maatschappelijk en sociale manier bewoners samenbrengen. De stichting meldt: ,,In Sliedrecht is er veel kwaliteit onder de kunstenaars, maar de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen, kennis door te geven of werk te verkopen, is veelal zeer beperkt. De kunstenaars zijn vaak gevestigd in schuurtjes of op zolder waardoor alles stagneert. Door activiteiten te organiseren voor de gemeenschap, denk aan workshops, open dagen, exposities, cursussen, kunstmarkten en kinderfeestjes, kan hier verandering in komen. Uit een deel van de opbrengsten zullen de doelgroepen met beperkte middelen worden gestimuleerd zich te ontplooien. In samenwerking met diverse organisaties kan dit gerealiseerd worden."

Veel Sliedrechtse kunstenaars en creatievelingen hebben zich al aangemeld om deel te nemen aan Creatief Centrum Sliedrecht. ,,Met disciplines zoals koken met gezonde producten, schilderen in diverse stijlen, meubels maken en pimpen, fotografie, theater-zang-dans, hoeden maken, kleding ontwerpen, handwerken met verschillende nationaliteiten, taarten en sierraden maken, boetseren, literair café. Andere gerelateerde activiteiten zijn een optie en zullen zich ontwikkelen, inspelend op de vraag vanuit de gemeenschap. Denk aan samenwerking met scholen, vluchtelingenwerk, ASVZ en integratie van minderheden. Bovenal wordt het een laagdrempelig centrum waar iedereen welkom is", aldus de stichting. ,,Samenwerking met het bedrijfleven is tevens het streven; promoten van de gemaakte kunst en bedrijfsgerelateerde workshops voor de werknemers. Ook zal er samenwerking met sociale partners worden gezocht om het centrum toegankelijk te maken voor diegenen met een beperkt inkomen. In deze doelgroep ontstaat meer en meer afzondering en eenzaamheid. Voor deze doelgroep wordt een kans gecreëerd dit te doorbreken door sociale vaardigheden en creativiteit te ontplooien. Door contacten en samenwerking met Pand 33, Elektra, sportverenigingen, scholen en de gemeente, hopen wij ook de jeugd te kunnen bereiken en hen mogelijkheden te bieden i.p.v. hangen in het niets. Participatie van de doelgroepen, door hen inbreng te geven in de organisatie, is ons streven. Het is de bedoeling dat het voor de gehele gemeenschap is, ongeacht leeftijd en afkomst. Vele voorbeelden zijn er al in Nederland, van grote steden tot aan kleine dorpen, waar een creatief centrum gewild en succesvol is."