• SGP-ChristenUnie

….héél gewoon….

Afgelopen zomer zond de EO de serie "Toen was Geloof heel gewoon" uit. EO-coryfee Andries Knevel toerde door Nederland om te achterhalen wat er de afgelopen 50 jaar is gebeurd in christelijk Nederland. Hij gebruikte daar een Citroën DS voor. De ouderen onder ons herkennen wellicht deze auto met de bijnaam "snoek". Een enkele minuut na het uitschakelen van de motor zakt de snoek door z'n veren, om bij het starten van de motor weer keurig op te veren.

Als christen liet ik met gemengde gevoelens de beelden tot mij komen. Kaalslag in de kerken. Kerken verkocht en kerken afgebroken… Ook in Sliedrecht is er de afgelopen 50 jaar het nodige veranderd. Maar een kaalslag in en onder de kerken bleef gelukkig uit. Sliedrecht mag zich verheugen in een grote kerkelijke betrokkenheid. En dat valt op.

Zo ging onlangs een column van een gewaardeerd gemeenteraadslid in Sliedrecht over een "kerkelijke meerderheid" in de gemeenteraad. SGP-ChristenUnie bezet samen met het CDA 10 van de 19 zetels. Alsof kerkbezoekers alleen maar op SGP-ChristenUnie en CDA stemmen. Ik meen te kunnen stellen dat dit zeker niet het geval is. Andersom gebeurt het ook dat niet-kerkbezoekers op christelijke partijen stemmen. Hier bleef het echter niet bij.

De schrijver van de column vindt het namelijk ironisch dat "de kans bestaat dat door de komst van nieuwe partijen in Sliedrecht de christelijke meerderheid niet geslecht gaat worden". Dat is wat bijzonder. Natuurlijk mag je op een andere verkiezingsuitslag hopen dan de vorige. Maar de columnschrijver is lid van een fractie die de afgelopen jaren succesvol heeft samengewerkt met, jawel, de christelijke SGP-ChristenUnie fractie. De ironie wil dat er de afgelopen jaren door de huidige coalitie zoveel werk is verzet dat er zomaar de gedachte door je heen schiet dat dit smaakt naar meer. Het is echter maar net welke gedachte het eerste boven komt drijven.

Zou de komkommertijd een rol gespeeld hebben? Veel activiteiten liggen in zo'n tijd stil. Alsof we even collectief door de veren zakken. Alleen wat plaatselijk "komkommer nieuws" laat soms wat stof opwaaien. Maar nu het meeste weer is opgestart veren we toch zeker weer samen op? Gewoon doen!

Nico de Jager