• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Alle eendjes zwemmen in het water

Heel veel kinderen groeien er mee op, gewapend met een stuk oud brood op stap met bijvoorbeeld opa of oma om gezellig samen de eendje te gaan voeren. Ooit ergens is er iemand mee begonnen en vele generaties later is het een soort van traditie geworden. Ook ik heb het ooit gedaan en ook mijn dochter heeft wel eens enthousiast poele poele poele geroepen om de eendjes te lokken voor een stukje brood, om daarna luidkeels achter op de fiets 'alle eendjes zwemmen in het water' te zingen.

Nu vele jaren later lees je steeds vaker dat de eenden teveel bijgevoerd worden en dat (volgens de vogelbescherming) brood niet eens zo goed is voor eenden. Ze mogen best wel eens een stukje, maar eigenlijk moeten ze gewoon de plantjes uit de sloot eten. Iets waar ik vroeger nooit eerder bij stil heb gestaan, maar wat eigenlijk heel logisch is, want brood is nu eenmaal geen voedingsmiddel wat langs de waterkant groeit van de sloot en dus normaal in hun dieet zit. Ook is het op sommige plekken zo dat er mensen zijn die dagelijks een tripje naar de slootrand maken met van alles en nog wat. Niet alleen brood, maar ook de resten van de avondmaaltijd vinden de weg naar het groene gras. Op die plekken hebben zich grotere groepen vogels verzameld die daar zo'n beetje permanent wonen en het niet meer nodig vinden om zo nu en dan ook hun kostje op een andere plek bij elkaar te scharrelen. Vooral nu de lente is begonnen kan dit tot problemen leiden, waar dan vooral de dames uit het gezelschap de dupe van zijn. Ik kan me in deze tijd ook opwinden over het brute geweld wat momenteel in onze sloten plaatsvindt. Ik kan het niet aanzien als er weer een vrouwtjeseend aangepakt wordt door 4 mannetjes. Brrr, niet echt een gezellig tafereeltje.

Dit jaar heeft een straat in Sliedrecht er zelfs het regionale nieuws mee gehaald. Doordat de groep die in de Grevelingenlaan verblijft te groot is, bevinden de eenden zich ook wel eens op de weg waar ze tot overlast zijn. Kortom een leuke bezigheid die je normaal samen met je kindje doet slaat hier en daar te ver door. Het zou zonde zijn als er een algeheel verbod komt om de eenden te voeren (wat in sommige gemeenten er wel al is), want het blijft gewoon leuk om zo nu en dan te kunnen blijven doen. Zullen we vanaf nu dus met zijn allen afspreken dat het best een beetje minder mag en kan? Ik weet dat iedereen het met de allerbeste bedoelingen doet en dat is ook hartstikke lief, maar soms misschien even kijken of het niet een beetje te veel van het goede wordt. Dan kan de traditie voortbestaan en blijven alle eendjes in het water of bij de waterkant, waar ze horen falderalderare.

Hannelore Rijsdijk - van Hamburg