• Gemeente Sliedrecht

'Allemaal Zakkenvullers'

Als lokale volksvertegenwoordiger word je zo nu en dan met alle politieke collega's op de hoop van de zakkenvullers geveegd. Als volksvertegenwoordiger vind ik dat je bestand moet zijn tegen deze en andere opmerkingen met dezelfde strekking. Ik kom hierop omdat ik begin dit jaar meedeed aan het Nationaal Raadsledenonderzoek 2017. Dat onderzoek meet de gemiddelde tijdsbesteding van gemeenteraadsleden over de jaren heen.

De conclusie 2017 is: "Raadsleden besteden gemiddeld 16 uur per week aan het raadswerk en krijgen daarvoor een vergoeding van gemiddeld € 14,35 per uur. Raadsleden vinden in meerderheid de vergoeding voor raadswerk te laag." Deze conclusie deel ik zelf overigens niet omdat het mijn inziens nooit om geld zal moeten gaan al realiseer ik mezelf wel dat je ook die stelling moet kunnen veroorloven. Voor de maandelijkse € 700,- netto ben ik zo'n 100 uur per maand actief maar dat is een ruwe schatting. In mijn ogen ben je namelijk 24/7 volksvertegenwoordiger en word je hiermee op alle momenten van de dag geconfronteerd. Dus is 100 uur wellicht nog laag ingeschat.

Met diverse avonden en op weekenden op pad met PRO Sliedrecht vraagt die 100 uur (naast je reguliere baan) veel van jezelf maar ook van de dierbaren om je heen. Je mist wel eens verjaardagen (ook die van jezelf) en andere leuke momenten. Dat doe je uit overtuiging en met hart voor je partij en in mijn geval voor je dorp. Die overtuiging laat zich niet onderzoeken en laat zich zeker niet omschrijven met de opmerking 'zakkenvullers'. Die overtuiging en bijbehorende energie heb je wel nodig om je 4 jaar lang in te zetten als volksvertegenwoordiger voor Sliedrecht. Dat laatste is mijn tip aan iedereen die overweegt op een bestaande of nieuwe kieslijst plaats te nemen in 2018.

Timo Pauw

Fractievoorzitter PRO Sliedrecht