• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Als ik het voor het kiezen had

Wat wil ik echt nog eens doen in mijn leven? Een interessante vraag die ik mijzelf laatst stelde. Een vraag die aanzet tot grootse dromen. Ik zou nog wel verre reizen willen maken. Naar Stockholm, Kopenhagen, Indonesië, Zuid-Afrika. Het Noorderlicht zien. Een tijdje in een klooster. Een hoofdrol spelen in een grote musical. Een pelgrimstocht maken naar Santiago de Compostella. Een eigen gedichtenbundel uitgeven. De laatst genoemde dromen zullen misschien weinig mensen met mij delen. Maar het maken van verre reizen is de laatste jaren voor veel mensen een droom die gemakkelijk te realiseren is. Als je genoeg geld hebt, kun je overal komen.

Iemand die ook al veel van de wereld gezien heeft is Gabriele Galimberti. Hij is een Italiaanse fotograaf. Hij werkt aan verschillende projecten, waarvan er één de naam 'Toy Stories' gekregen heeft. Het is een serie foto's van kinderen uit meer dan vijftig verschillende landen met hun speelgoed. Ik las hierover in een tijdschrift en besloot de foto's op te zoeken op internet. Het project is niet alleen in artistiek opzicht erg goed, maar de afbeeldingen raakten me. Een meisje in een grote roze kamer met tientallen poppen, spelletjes en prinsessenjurken. Ik herken mezelf als kind en klik door. Een klein jongetje in een houten hutje met één knuffelaap. Mijn ogen vullen zich met tranen. Het is oneerlijk verdeeld in deze wereld.

Ik denk dat de meeste jongeren van mijn leeftijd die in dit dorp zijn opgegroeid zich zullen herkennen in de foto's waarop kinderen met veel speelgoed in mooie, schone kamers staan. Wij zijn bevoorrecht dat we zijn opgegroeid in een vredige omgeving. We zijn zo rijk. We hebben zoveel kansen. Een jongen op mijn school zei ooit: 'Succes is een keuze'. Ik ben het daar niet mee eens. Als ik mijn lijstje met dingen die ik wil doen in mijn leven er nog eens bij pak, bedenk ik me dat ik de kansen en mogelijkheden heb om mijn dromen werkelijkheid te laten worden. Dit geldt niet voor iedereen. Sommige dromen kunnen misschien beter dromen blijven. Hoewel ik nog wel een gedichtenbundel wil uitgeven. Mijn eerste gedicht draag ik dan op aan het jongetje met de knuffelaap.

Als ik het voor het kiezen had

Koos ik voor jou een ander pad

Goed begaanbaar, weinig dalen

De zon zou voor jou altijd stralen

Ik wens een lach op jouw gezicht

De wereld meer in evenwicht

De sterren voor je uitgespannen

Pijn en zorgen zijn verbannen

In deze wereld, in mijn droom een realiteit

Worden al jouw dromen werkelijkheid

Romy den Otter