• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Als liefde verwatert

ECHT SLYDREGTS

Als liefde verwatert

Het zwembad is één van de meest ongemakkelijke plekken die er zijn. Dat begint al in de kindertijd: stiekem plassen in het ondiepe, grote jongens die voordringen bij de glijbaan, de zwemleraar met zijn haak, de geur van chloor, een badpak dat niet lekker zit.

Als klein meisje ervoer ik zwemles als traumatisch. Kokhalzend van de zenuwen liet ik me door gedwongen ogen in het koude water glijden.

Ondanks mijn wat mindere jeugdherinneringen, is een uurtje baantjes trekken en daarna ontspannen in de sauna alweer een aantal jaar een vast uitje.

Zoals ook afgelopen week. Het eerste baantje is altijd ter observatie van mijn medezwemmers. Als single jonge vrouw viel mijn oog gelijk op de aantrekkelijke jonge man die me in stevig tempo tegemoet zwom. Tijdens het passeren keek ik hem even nieuwsgierig aan, niet per se om te flirten, maar het was al te laat, door onze jonge leeftijd en de semi-naakte setting ging er meteen een onbedoelde intensiteit van mijn blik uit. Ik zag hoe hij het oogcontact incasseerde en licht verward verder zwom. Bij de tweede confrontatie in de sauna zag ik dat hij besloten had dat hij me niet leuk vond, dus keek ik ook heel bewust de andere kant op. Stilzwijgend onder de douche bedacht ik dat ik mezelf dan maar zou trakteren op iets lekkers uit de automaat die ik bij binnenkomst gespot had. Tijdens het twijfelen tussen een mars, kitkat of allebei kwam dezelfde jonge man achter mij staan. Mijn toch al gigantische zelfbewustzijn spreidde zich nu naar alle uithoeken van mijn lichaam: elk kuchje, elke buiging, elk kreuntje dreunde na in mijn interpretatie van zijn gehoor. Hierbij viel mijn zo gekoesterde euro op grond en verdween onder de 10 mm hoge kier van een grote plantenbak. Ik hoorde mijn adem stokken. De jonge man diep zuchten.

Dat Bronbad de Lockhorst aan vernieuwing toe is staat als een paal boven water. De ooit zo aantrekkelijke blauwe verlichte entree is nu meer vergane glorie. Daarbij optellend de gestegen prijzen voer ik tegenwoordig mijn sportieve uurtje uit in het nieuwe en ruimere wedstrijdbad van Papendrecht.

Tot mijn grote teleurstelling beschikt deze weer niet over een bubbe-l, stoom- of saunafaciliteit wat dit wekelijkse uitje net dat extra zetje gaf om te gaan. Grote winst te behalen dus voor Sliedrecht. Aangezien mijn ervaring is dat dit hele renovatieproject wel even gaat duren geeft mij dat de benodigde tijd om moed te verzamelen na mijn laatste toch wel degelijke traumatische bezoekje.

Kelly Petrie