• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Check in, check out

Terwijl ik deze column schrijf, zit ik in de trein. Sliedrecht beschikt inmiddels over twee mooie treinstations. Het is een traditie om eerst even iets te nuttigen bij de Heeren van Sliedrecht of op Baanhoek te knuffelen met de stationskat die ik Tina gedoopt heb vanwege haar wilde haardos (lees: Tina Turner). Ik heb nog nooit zoveel met het openbaar vervoer gereisd en dan vooral de trein, als het afgelopen jaar. Ik schrijf in mijn notieblok, kijk uit het raam, lees een boekje, doe mijn ogen even dicht en af en toe check ik of er nog iets gebeurt op mijn telefoon.

Over het algemeen vind ik lange treinreizen genieten.

Dat het ook anders kan, herinner ik me op de terugreis van Ameland richting huis. Ik ben gestrand op Utrecht centraal vanwege storingen richting Rotterdam en ben genoodzaakt een bus te nemen. Blij dat ik nog net zeulend met een zware koffer de juiste lijn haal, sta ik als een sardientje tegen mijn medepassagiers aan geprakt en word ik aangestaard door een dik, klein propje. Als ik zo zenuwachtig word van haar priemende blik in mijn ooghoek dat ik uiteindelijk vriendelijk vraag of ik haar kan helpen, snauwt ze: 'Já, ik wil er graag lángs.' Ik doe een poging iets opzij te stappen, kijk haar verbouwereerd na en trek een raar gezicht naar haar rug. Dan kruist mijn blik die van een vrouw achterin die het allemaal gezien heeft. Ze glimlacht naar me en ik grijns besmuikt terug. Om 6.00 uur begon ik mijn reis op de boot van Ameland naar Holwerd en stond om 17.00 uur pas weer in mijn eigen woonkamer.

Goed, het openbaar vervoer heeft dus ook heel veel nadelen. Vertraging, wachten op koude perrons, irritante stinkende medepassagiers, chagrijnige conducteurs, een boete van 50 euro als je vergeet in te checken. Ja, je leest het goed. Ik heb het allemaal al meegemaakt. En laten we het al helemaal niet hebben over de vieze toiletten… Het is natuurlijk veel makkelijker om voor mijn deur in de auto te stappen en precies op de plek van mijn bestemming het portier weer dicht te slaan. Toch reis ik heel graag met het openbaar vervoer. Verandering van spijs doet eten, verandering van reis doet genieten.

Reis jij graag met het openbaar vervoer of pak je liever de auto?

Kelly Petrie