• Hannelore van Hamburg

    Richard van Hoek

Column: Don't Hurry be Happy

Pas geleden liep ik gehaast langs een raam waar een sticker op zat met de tekst: Don't hurry be happy! Nu moet ik even vertellen dat ik een rare tik heb. Als ik iets hoor of lees, wat ook in een liedje voorkomt, dan zit het betreffende liedje ook direct in mijn hoofd. Niet altijd handig, want soms wil het daar dan ook niet meer zo snel uit. Zo ook bij deze tekst. Hij is natuurlijk iets anders dan het origineel, maar hup, hij zat er meteen in. Compleet met beelden van die bekende frisdrankreclame, waar die reggae meneer in dat kleine wagentje strepen aan het trekken is op de weg. Ik moet zeggen, ik werd er wel meteen een stuk relaxter van en verminderde meteen vaart. Want ja, die sticker heeft gelijk. Waarom al dat gestress?

Nu valt het, vind ik zelf, bij mij best mee. Ik sta over het algemeen best relaxed in het leven. Behalve, ja behalve als ik in mijn auto stap als ik aan de late kant ben. Dan komt het beest in me boven. En als je op de weg zit, vermoed ik dat ik niet de enige ben. Vaak gunnen we elkaar geen centimeter ruimte of moeten we nog snel even voor. Raar eigenlijk, want het is echt niet zo dat je dan ergens veel sneller bent. Je raakt er alleen maar gefrustreerd van. Helemaal als je in ons dorp de weg op gaat. Er zijn maar een paar uitvalswegen, waar we toch echt met zijn allen gebruik van moeten maken. Voor de fietsers hebben ze daar op diverse punten helemaal een grote uitdaging van gemaakt. Bij de rotondes verdraai je bijna je nek (wie heeft die verzonnen?) en probeer bijvoorbeeld maar eens op drukke tijden de stationsweg over te komen. Ook is het soms voor een auto heel lastig om een van de hoofdwegen op te komen, wanneer die uit een woonwijk komt. Kortom soms is het best even passen en meten op onze lokale wegen.

Nu stel ik voor om de volgende keer als we de weg op gaan allemaal het betreffende liedje in ons hoofd nemen, dan gunnen we elkaar misschien iets meer ruimte en houden we iets meer rekening met elkaar. Ook komen we dan allemaal een stuk relaxter om onze bestemming aan. Win-win situatie zou ik zo zeggen, dus zingt u mee? Lalala na na nanana Don't hurry be happy, don't hurry be happy now.

Hannelore van Hamburg