• Joost Schelling

    Richard van Hoek

Dat is (niet) NIX!

Het viel mee, deze oudjaarsnacht, zo las ik in de kranten net na de jaarwisseling. En zeker in deze regio rustig verlopen. Om vervolgens te lezen, dat er toch meer incidenten met (illegaal) vuurwerk waren. Om ook te lezen dat er voor ruim 11.000 euro aan gemeente-eigendommen vernield werd. Vooral de ondergrondse straatcontainers moesten het ontgelden. Gelukkig werden er in Sliedrecht geen incidenten richting hulpverleners gemeld! Dat dan weer wel, want elders in het land was het soms behoorlijk raak. Mensen die levens proberen te redden, moeten over hun schouders heen kijken, of ze de vuurpijlen niet op hen gericht worden. Uit verslagen komt naar voren dat alcohol en drugs dit gedrag vooral versterken. Of drugs van grote invloed was, zullen we pas weten als we het Sliedrechtse rioolwater van die nacht onderzoeken. Want over drugs hebben we het niet snel, dat vindt iedereen gewoon slecht en zeer verslavend. Maar ondertussen kun je van ons rioolwater behoorlijk 'stoned' worden. Speed, cocaïne, hasj, je kunt het in meer dan gemiddelde porties aantreffen. We hebben het er niet vaak over, maar het is in Sliedrecht echt een behoorlijk probleem, dat gezinnen en levens ontwricht. Laten we in 2017 de mist die hier omheen hangt, laten oplossen en het onder ogen komen: Drugsgebruik heeft in Sliedrecht de omvang van een middelgrote Nederlandse stad. En dat is niet nix!

Wellicht een nog groter taboe ligt er rond alcohol. Een biertje drinken staat vooral voor gezelligheid. En twee biertjes voor nog meer feestvreugde. En nee, ik ben zelf niet van de blauwe knoop. Ik geniet graag van een glas wijn of een lekker (speciaal)biertje… maar met mate. Dat komt misschien wel omdat ik niet goed tegen teveel alcohol kan. Maar het komt ook door het feit dat ik helaas ervaringsdeskudige ben. Ik weet waartoe een gezellig biertje in een gezin kan leiden. Want niet iedereen kan zelf maat houden. Niet iedereen stopt, als alcohol niet meer gezellig is. Niet iedereen kan de fles laten staan, als andere problemen komen. Sommigen grijpen de problemen aan om ook naar de fles te grijpen. De inkomsten uit de accijns op alcohol wegen nauwelijks op tegen de kosten die alcohol de samenleving kost. En dan hebben we nog niet eens over wat alcohol in hersenen en in relaties aan schade aanricht…

Nee, ik pleit niet voor een drooglegging, wees gerust. Maar wel voor een cultuur waarin het ook zonder alcohol gezellig kan zijn. Juist daarom was ik zo blij met het initiatief van de gemeente Sliedrecht om te komen tot een NIX-feest voor jongeren voor 12-16 jaar. Dat ze leren dat het ook zonder (overmatig) alcoholgebruik heel gezellig en feestelijk kan zijn. Jongeren leren dat niet uit zichzelf. Als volwassen drinkers zullen we dat hen duidelijk moeten maken, door er zo over te spreken en er zelf ook naar te handelen. Dat is (niet) nix!

Joost Schelling