• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Een beter milieu

Het nieuws rondom Du Pont en de lozingen van giftige stoffen in onze leefomgeving houdt de gemoederen al enige tijd bezig en het einde van de discussie is voorlopig nog niet in zicht. Ook wordt er hardop de vraag gesteld of deze fabriek niet helemaal weg zou moeten uit Dordrecht. Begrijp me niet verkeerd, ik snap helemaal waarom mensen dat zouden willen. Het is natuurlijk heel vreemd dat er zo'n grote chemische fabriek midden in de Drechtsteden staat, maar feit is dat deze er staat en dat ze er dagelijks allerlei kunstmatige materialen produceren. Materialen waar een markt voor is en die onder andere door u en ik dagelijks gebruikt worden. Zo heb ik een aantal panty's boven in mijn la liggen en bak ik ook graag mijn eitje in mijn antiaanbakpan met teflon laagje. En ongetwijfeld zullen er nog meer producten in en om mijn huis te vinden zijn die gelinkt kunnen worden aan deze industrie.

Nee, ook ik draag mijn steentje bij aan het feit dat zulke chemische fabrieken dikke zwarte cijfers draaien. Want omzet maken en geld verdienen, daar is het waar ook bij deze bedrijven ten slotte om gaat. Ik benader het hele probleem nu natuurlijk heel simplistisch en ik wil hiermee absoluut niet voorbij gaan aan de verantwoordelijkheid die een dergelijk bedrijf heeft, als het gaat om het verhaal rondom de lozingen die er gedaan zijn. Maar wanneer we willen dat dit soort bedrijven stoppen met het vervuilen van onze leefomgeving, zullen we ergens ook de hand in eigen boezem moeten steken. De laatste decennia zijn we wel heel erg snel gewend geraakt aan producten die het ons allemaal een beetje makkelijker maken. Gemak dient de mens tenslotte toch? Met als gevolg dat we te maken hebben met vervuilende industrie en een vervuilde leefomgeving.

Ook het plastic vraagstuk staat momenteel hoog op de agenda. Stukje bij beetje beginnen we ons toch te beseffen dat hoe het nu allemaal gaat echt niet meer kan. Het is toch ook bizar als je je boodschappenwagentje kritisch bekijkt na het doen van de weekboodschappen hoeveel verpakkingsmateriaal je bij je boodschappen koopt. Ik vind zelf dat dat anders moet en dat ik daar actief mee aan de slag wil. Maar ook ik ben graag van het gemak en jeetje het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het afleren van slechte gewoonten is aanmerkelijk moeilijker dan ze aanleren. Maar het staat op mijn to-do lijstje en de komende periode wil ik kijken of ik onze gezinsafvalberg ten minste met de helft kan verminderen. En alles wat wij in de toekomst niet meer kopen, hoeft uiteindelijk niet meer geproduceerd te worden. Lost het alles op? Nee, natuurlijk niet! Helemaal terug naar de basis gaat ons nu niet meer lukken, maar alle kleine beetjes helpen. En om de oude vertrouwde slogan nog maar eens van stal te halen; Eeen beter milieu begint bij onszelf.

Hannelore Rijsdijk - Van Hamburg