• Archief BDUmedia

Geen lobby in Sliedrecht

Afgelopen dinsdag heeft de gemeenteraad opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de sluitingstijden in Sliedrecht. Het zal inmiddels bekend zijn dat de VVD groot voorstander is van het vrijgeven van deze tijden en daarmee meer vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven aan de Sliedrechtse horecaondernemers. Een onderzoek als dit zou wat de VVD betreft zo objectief mogelijk moeten worden uitgevoerd. Helaas is de objectiviteit op dit moment in het gedrang door het betrekken van de anti-alcohollobby, in de vorm van de Stichting Alcoholpreventie (STAP).

Deze stichting zal benaderd worden om de effecten op de volksgezondheid in kaart te brengen. Het lijkt me echter klip en klaar dat de gemeente geen lobbyisten in huis moet halen om belangrijke zaken als de volksgezondheid te beoordelen. Wij achten de Dienst Gezondheid & Jeugd hier goed toe in staat. Aangezien de Dienst Gezondheid & Jeugd al een betrokken partner is bij het onderzoek, vinden we het werkelijk onbegrijpelijk dat de STAP wordt ingeschakeld. De betrouwbaarheid van het onderzoek staat door inmenging van deze lobbygroep op losse schroeven.

De STAP heeft zich onder andere als doel gesteld om sluitingstijden in te perken, prijsverhogingen op alcohol door te voeren en het alcoholpercentage in pils te halveren. De Bourgondiër in mij barst spontaan in huilen uit wanneer ik dergelijke zaken lees. Zeker wanneer ik bedenk dat we deze groep nu de gelegenheid bieden hun vooringenomen visie op ons onderzoek te drukken. Het is jammer om te zien dat bepaalde partijen in Sliedrecht objectiviteit en betrouwbaarheid niet belangrijk vinden bij dit onderwerp.

Sjors van Wijngaarden

VVD Sliedrecht