• Geert van Dijk

    Richard van Hoek

Goed nieuws

Ik ben blij dat ik eens wat positief nieuws kan brengen over de kerk. Vaak komt de kerk niet goed in het nieuws. Denk maar aan misbruikschandalen. Wat een ellende is er door kerkmensen over mensenlevens gebracht. Vervolgens werden en worden wantoestanden met de zogenoemde mantel der liefde bedekt. In de doofpot gestopt. Geen goed woord daarover. In Sliedrecht kom ik bovendien relatief veel mensen tegen die nare ervaringen hebben met de kerk. Misschien is dat nog het beste samen te vatten met het woordje: veroordeling. En dat terwijl de kerk juist is begonnen met iemand die zei: 'oordeel niet'. Hoe vaak zijn mensen niet afgewezen omdat ze anders dachten, anders spraken, anders waren. Terwijl het juist draait om… liefde. Mensen die tegen het instituut kerk aantrappen, hebben daar vaak helaas maar al te veel redenen voor. Als je alleen al kijkt hoeveel kerken er in Sliedrecht zijn. Allemaal ontstaan door scheuringen. Het begon ooit met één kerk. Toch?

Maar soms gebeuren er mooie dingen. Vijftig jaar geleden was er weer zo'n kerkscheuring. Dat was in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Deze kerken waren in 1944 al ontstaan uit de Gereformeerde Kerken. Door een scheuring. Nota bene midden in de oorlog. Eind jaren zestig was er binnen die vrijgemaakte kerken dus opnieuw een scheuring. (Volg je het nog?) Ook in ons vreedzame dorp waren sindsdien twee aparte kerkjes: de Elimkerk (vrijgemaakt) en 'De Ontmoeting' (Nederlands Gereformeerd). Bijna vijftig jaar leefden zij langs elkaar heen. Maar nu hebben zij elkaar over en weer gevonden. Ook landelijk trouwens. Op 29 oktober vond er in ons dorp een eerste gezamenlijke dienst plaats. Daar was plaats voor verdriet, pijn en schuldbelijdenis. Maar zeker ook heel veel dankbaarheid en blijdschap.

Je hoort dat niet vaak: dat kerken het weer bijleggen. Je denkt misschien: 'Nou dat mag wel in de krant'. Hé, dat is precies wat ik ook dacht! Ik weet drommels goed dat je met positieve dingen geen wandaden kunt wegpoetsen. Toch is het iets waar ik blij van word.

Geert van Dijk