• Hannelore van Hamburg

    Richard van Hoek

Helden

Wanneer ik op vakantie of in een andere stad ben, vind ik het altijd leuk om meer te weten te komen over de geschiedenis van die plek. Vaak wordt er dan een bezoekje aan een museum ingepland of is er vooraf een boekje aangeschaft, welke dan een prominente plek krijgt tussen de reisspullen. Ook is internet tegenwoordig een super uitkomst, wanneer je terplekke iets wilt weten. Lang leve Google! Vreemd is dat je die drang van informatie vaak niet zo ervaart als het over je eigen woonomgeving gaat. Natuurlijk weet ik veel over het ontstaan van ons dorp en in grote lijnen ken ik de geschiedenis. Ik heb er in een ver verleden zelfs een keer een werkstuk over gemaakt op school, maar vaak blijft het bij oppervlakkige informatie. Zo werd er een aantal maanden geleden door een vrijwilliger van het Sliedrechts Museum de vraag gesteld of ik wel eens in het museum geweest was. Uhhh… met een lichte blos op de wangen, moest ik daar nee op antwoorden. En op de vraag waarom eigenlijk niet? Geen idee, het is er nooit van gekomen en ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht. Ik weet wel dat er een Sliedrechts Museum is en lees er ook regelmatig iets over in de krant, maar heb uiteindelijk nooit gedacht om er eens binnen te stappen.

Die middag hebben ik de afspraak gemaakt om een keer aandacht te schenken aan het werk van deze onmisbare vrijwilligers die de geschiedenis van ons dorp levend houden. Hij vertelde mij dat ze bezig waren met een tentoonstelling over de Liniecrossers. Ik ken het standbeeld, wat over de Merwede uitkijkt en het verhaal erachter wel, maar wat nu het precieze verhaal hierachter was dat wist ik niet. Na wat inlezen blijkt daar dus een heel mooi verhaal achter schuil te gaan, waarbij ook heel veel Sliedrechtse mannen betrokken waren. Op een aantal plekken aan de rivier van de Hollandse en de Brabantse Biesbosch waren er vaarroutes gemaakt door de Biesbosch om een schakel te vormen tussen bezet en bevrijd gebied. Waaronder ook één vanuit Sliedrecht naar Lage Zwaluwe. Tijdens deze tochten brachten ze informatie naar de overkant en namen ze spullen mee terug waar hier een tekort aan was. Het ware lange barre tochten, waarbij het leven van deze mannen continue in gevaar was. Een verhaal uit een jongensboek, maar dan met levensechte helden. Een verhaal wat nu door medewerkers van het Museum in samenwerking met de Stichting Liniecrosser en TRV Dordrecht, in beeld is gebracht en vanaf vandaag tot en met

9 september te zien is in het Museum op woensdag- en zaterdagmiddagen. En speciaal voor Bevrijdingsdag kunt u er ook morgen ook een kijkje nemen. Ik stap er zeker een keertje binnen om weer even stil te staan bij de offers die anderen voor ons gebracht hebben voor de vrijheid waarin we nu mogen leven. Èn om te laten zien dat ik het ontzettend waardeer dat de helden van toen in leven worden gehouden door een groep toegewijde mensen die hier belangeloos hun tijd aan besteden. Ik neem mijn denkbeeldige pet voor u af en hoop dat het verhaal van de Crossers aan vele mensen verteld gaat worden, want dat verdienen ze en u ook!

Hannelore van Hamburg