• VVD Sliedrecht

Kleine overheid

Wanneer ik met dorpsgenoten praat over wat er leeft in ons dorp hoor ik regelmatig de opmerking: "dat zou de overheid (lees: gemeente) moeten doen". Deze betrokken dorpsgenoten spreken me aan over zaken waarvan ze vinden dat de gemeente dit op zou moeten lossen. In mijn optiek is dé functie van de overheid het regelen van zaken die niet door individuen of de maatschappij georganiseerd kunnen worden.

 

Als liberaal sta ik voor een kleine, maar slagvaardige overheid. Het gaat hierbij om een overheid die zich richt tot haar kerntaken en die zich niet bemoeit met zaken die door de markt kunnen worden geregeld. Neem nou bijvoorbeeld de duurzaamheidslening die afgelopen periode aan bod kwam tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Een initiatief om duurzaamheid te stimuleren is natuurlijk prima. Er is hiervoor echter al een landelijk fonds voor opgetuigd. Waarom zouden wij dit dan ook nog voor Sliedrecht afzonderlijk moeten regelen? De gemeente is geen bank!

 

De VVD pleit ervoor dat de Gemeente Sliedrecht zich vooral richt op taken als infrastructuur en veiligheid. Door als overheid op de achtergrond te blijven, kunnen de kosten binnen de perken blijven. Niet voor niks behoort ons dorp al jaren tot de goedkoopste woonplaatsen van Nederland. Het enige is dat u zo nu en dan eens zelf de handen uit de mouwen moet steken, niks mis mee toch?!

 

Alexander Kieft