• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Kringloopgeluk

Al weer heel wat jaren geleden, 15 om precies te zijn, zette ik voor het eerst voet in de Kringloop. De winkel toen nog gevestigd in het eerste pand waar ze ooit begonnen zijn aan de Rivierdijk in Sliedrecht.

Samen met mijn moeder en inmiddels overleden buurvrouw betraden we als de drie musketiers met een missie het pand. Als eksters vlogen we af op de mooie schatten die ons ten prooi vielen. Zoeken en struinen in de toenmalige kringloop, nog niet zo goed georganiseerd en zelfs niet geprijsd vergde nog heel wat behendigheid en een goed oplettend oog. Als verslaafden die toegaven aan onze verlangens verlieten we de kringloop in een roes en een goed gevulde tas met kringloopgeluk. En dat allemaal voor maar een paar gulden. Onder het genot van een kopje koffie en thee stalden we onze aanwinsten uit op de eettafel en werd alles nog eens met een zeer kritische blik bewonderd.

Nu, anno 2018, ik een volwassen jonge dame die in der loop der tijd haar eigen huis langzaam in een kringloopwinkel zag veranderen is verstandiger en heeft daardoor ook weer heel wat spullen (lees: dozen vol) teruggebracht. Het allermooiste daaraan, naast weer ruimte in je eigen huis, is om iemand anders ontzettend blij te kunnen maken met die tas die al jaren ongebruikt aan de kapstok hing. Of het vaasje dat toch maar stond te verstoffen. Eerlijk is eerlijk. Eens per week wip ik nog even naar binnen, meestal voor een praatje, even wat rondneuzen of een goede thriller, want boeken heb ik nooit teveel. De kringloopwinkel, wat een uitkomst. Jong, oud, veel of weinig te besteden, verlegen om een praatje, ga eens langs en vind je eigen geluk in de kringloopwinkel in Sliedrecht.

Kelly Petrie