• Joost Schelling

    Richard van Hoek

Leegstand of leegloop?

Op 2e Pinksterdag trokken wij per fiets naar de Sliedrechtse meubelboulevard. Het nadeel, als je gaat verhuizen, is dat je weer van alles nodig hebt. Het voordeel is, dat je in Sliedrecht een behoorlijk woonwinkelaanbod direct om de hoek hebt. Op fietsafstand zelfs. Ik weet niet of u dat weleens gedaan heeft, over de Leeghwaterstraat van meubelboulevard Nijverwaard fietsen. Dat is de straat die parallel aan de A15 ligt. Inmiddels vallen op deze zichtlokatie de lege plekken overduidelijk op. Het is een gatenkaas. Zeer spijtig voor de ondernemers, die daar nog tussen zitten met hun aanbod. De omgeving nodigt namelijk niet uit tot uitgebreid meubelbezoek: het door groen overwoekerde terrein achter Loods5 en de remise van de Connexxion vol met oude stacaravans.

Ik heb natuurlijk geen idee wat de gemeente Sliedrecht daartegen kan doen, maar als ik dan lees, dat er nog meer ruimte komt voor bedrijven, als straks het recreatief knooppunt verschijnt, dan vraag ik mij af of dat allemaal wel nodig is. Wat doen we nu en straks met al die braakliggende terreinen in ons dorp? Alle energie ten spijt van onze wethouder met woondagen en andere marketingtools, maar uitstraling vanaf de snelweg ontbreekt. En zelfs op de fiets ervaar je dat al. Hopelijk kan de gemeente nog wat druk zetten op eigenaren om iets met deze grond te gaan doen, of anders zelf actie ondernemen. Wat moet daar en straks bij de voetbalvelden dan wel komen?

Sinds ik maandagavond op Twitter weer eens klachten heb gelezen over het huurwoningaanbod in Sliedrecht, heb ik een antwoord: niet meer bedrijventerrein maar goede semi-permanente woningen bouwen. Woningen voor starters en andere doelgroepen bouwen, die het moeilijk hebben om op deze krappe markt een huurwoning te vinden. Al jaren loopt de bouw van huurwoningen, ook in Sliedrecht, achter ten opzichte van wat nodig is. Resultaat: jongeren verruilen na hun twintigste Sliedrecht steeds vaker voor andere plaatsen waar wel meer aanbod voor hen beschikbaar is. Het blijkt ook nog eens dat twintigers het moeilijkste aan vast en goed betaald werk komen, dus een hypotheek afsluiten is niet meteen aan hen besteed. Dat geldt ook voor mensen met een (parttime) baan, die acuut op zoek moeten naar een woning vanwege bijvoorbeeld een echtscheiding. Als er geen woningurgentie is, dan blijkt het ook voor die doelgroep heel moeilijk om iets in Sliedrecht te vinden.

Ik vind het bijzonder dat zoveel mensen een huis in Sliedrecht willen vinden, omdat ze hier nu graag wonen. Maar als het huidige woningaanbod zo beperkt blijft, dan is het ondanks die motivatie niet gek, dat ze straks toch hun heil elders zoeken. En zie ze dan nog maar eens terug te winnen voor ons dorp. Met de huidige staat van de woonboulevard zal dat nog lastig genoeg worden.

Joost Schelling