• Geert van Dijk

    Richard van Hoek

Nieuw gezicht

Voor de lezers misschien een nieuw gezicht. Voor mij een nieuwe uitdaging. Hoe zal dat gaan? Zullen de stukjes die ik schrijf aanslaan bij het publiek? Iedereen vindt er natuurlijk wat van. Altijd spannend. Het voelt voor mij een beetje alsof ik collega Joost Schelling opvolg. Dat schept de nodige verwachtingen. Kan ik dat waarmaken? In elk geval is de opdracht vanuit Het Kompas duidelijk: het moet over Sliedrecht gaan. Opsnuiven wat er leeft in het dorp. En daarop reageren. Dat ga ik proberen.

Dat is trouwens wel een dingetje: wennen aan nieuwe gezichten bedoel ik. Onlangs werd de nieuwe Kinderraad geïnstalleerd. Dat moet wennen zijn voor de mensen die met hen te maken hebben. En niet te vergeten voor de kinderen zelf. Ten slotte geven zij Sliedrecht ook een nieuw gezicht.

Wie vanaf de afrit Sliedrecht-West het dorp binnenkomt, heeft bijna wekelijks te maken met een nieuw gezicht. Sporthal De Basis is in korte tijd gezichtsbepalend geworden. Verder doel ik op de energieneutrale huizen die in Baanhoek-West zo'n beetje tegen de snelweg aan worden gebouwd. Zei ik energieneutraal? Goede kans dat dit het nieuwe gezicht van de toekomst wordt. Verder worden er deze week duizenden jodiumpillen door Sliedrechtse brievenbussen geduwd. Daar krijgt Sliedrecht zelf een nieuw gezicht van. Ineens ontdek je dat we binnen een straal van 100 km binnen Borssele wonen. Nooit eerder bij stil gestaan… U wel? Tja, als je het zo bekijkt, dan kan mijn nieuwe gezicht er ook nog wel bij.

De grote vraag is natuurlijk of het mij gaat lukken. Om de lezer aan het denken te zetten. Aangenaam te prikkelen. En om dichtbij ons dorp te blijven. Als ik aan Sliedrecht denk, dan denk ik aan: harde werkers en ondernemerszin. Ja, ook aan kerk en geloof, maar vooral aan: samen de schouders eronder zetten. In mijn stukjes zal ik vast wel eens verwijzen naar geloof of kerk. Dat is nu eenmaal onderdeel van Sliedrecht. En van mij. Maar ik hoop vooral dat iedereen mijn columns een beetje kan waarderen. Dit nieuwe gezicht wil daar zijn schouders onder zetten.

Geert van Dijk