• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Nieuwer is beter?

Noem het hoe u wilt: brocante, vintage, antiek en curiosa, oude meuk… Ik ben er dol op. Mijn kamer staat er vol mee. Weet u wat het is met oude rommel, er zit altijd een verhaal achter. Of je kunt er tenminste een verhaal bij verzinnen. Mijn bed en kast zijn van hout, behoorlijk brocante en afkomstig uit la douce France. Zou in mijn bed ooit de dochter van een adellijke Madame geslapen hebben? Heette ze Madeleine? Aimée? Thérèse? Zouden in mijn kast haar lange, op maat gemaakte jurken gehangen hebben? Het is leuk soms een beetje te fantaseren.

Wat zo fijn is, is dat er in ons dorp genoeg aanbod is op het gebied van vintage. De Kringloop is werkelijk een goudmijn. Het is soms even zoeken, maar je vindt er de meest aandoenlijke prullaria en het kost ook nog eens bijna niets. Ook het boekhandeltje Tweeërlei is een persoonlijk favoriet. Sinds kort hebben we Casa & Cotton, een winkel waar bijzonder leuke spulletjes te vinden zijn. Ik vind het erg fijn dat dit boetiekje erbij gekomen is, want verder is het winkelaanbod in Sliedrecht nogal karig. De leegstand op de Kerkbuurt begint zo langzamerhand zijn hoogtepunt te bereiken (ik heb even geteld: 21 leegstaande panden). Ik kan me voorstellen dat hierover al veel gepraat en vergaderd is, maar van verbetering lijkt nog geen sprake. Nu heb ik hier niet veel verstand van, maar er moet toch een mogelijkheid zijn de Kerkbuurt nieuw leven in te blazen?

Als ik dan ook meteen iets mag zeggen over het bouwbeleid… Ik vind het ontzettend zonde hoe er met oudere gebouwen wordt omgegaan. Ik had het veel aantrekkelijker gevonden om een rondje door de winkelstraat te maken als het authentieke karakter van de Kerkbuurt wat meer bewaard was gebleven. Alle oude pandjes, die juist zoveel sfeer uitstralen, worden en werden met de grond gelijk gemaakt en vervangen door nieuwbouw. Maar weet u, nieuw is niet altijd beter.

Romy den Otter