• Geert van Dijk

    Richard van Hoek

Schakeltje

Afgelopen vrijdag was er op het terrein van de Merwebolder weer de jaarlijkse Kerstwandeling. Voor de derde achtereenvolgende keer werd dit georganiseerd. Logistiek een grote operatie. Meer dan 150 vrijwilligers waren in touw om er opnieuw een groot feest van te maken. Meer dan 1200 deelnemers liepen de tocht, verdeeld over zo'n 47 groepen. Onderweg kwamen zij Romeinse soldaten tegen, schriftgeleerden, herders, een kampvuurkok, wijzen, engelen, herbergiers en nog veel meer. Er was koorzang en muziek. Zo werd het Kerstverhaal uitgebeeld. Jozef en Maria waren van de partij, een ezel, kamelen, en een schaapskudde uit Ottoland. En natuurlijk het kind waar alles om draait. De Merwebolder organiseert dit in samenwerking met veel van hun eigen vrijwilligers, maar ook met veel vrijwilligers uit allerlei kerken. Geluid en techniek werd zo veel mogelijk uit Sliedrecht zelf gehaald. Qua organisatie liep alles gesmeerd, en ook het weer werkte mee. Een lichtstraal in de lucht werd ingezet als 'special effect'.

Ik dacht: wat maakt nu toch dat dit zo leuk is om te doen? Waarom gaan mensen midden in de winter buiten staan, verkleed als iemand uit het jaar nul? Waarom besteden mensen uren aan dit festijn? Is het de catering? (Die was inderdaad geweldig.) Is het de chocolademelk achteraf? (Daar werden mijn tenen weer warm van ja.) Maar het is toch de saamhorigheid, denk ik. Het gevoel dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Iedereen is een schakeltje in het grote verhaal. Niet alleen de vrijwilligers, maar ook de deelnemers. Want zonder deelnemers geen Kerstwandeling. Echt Sliedrecht. Zo ongeveer moeten die baggeraars zich voelen op hun waterwerken, denk ik dan. Geen schakeltje kan worden gemist. Baggeren doe je niet in je eentje.

Toch kom je dit op meer plaatsen tegen. In Vilsteren in Overijssel liepen wij met onze kinderen eens een Kerstwandeling. Daar loop je door een donker bos. Wat ik mij daarvan nog levendig herinner is een engel, die plotseling door middel van een bouwlamp in het volle licht werd gezet. En de voorverkoop! Die is op zich al een belevenis. Ik was drie kwartier van tevoren aanwezig voordat de deur openging, en toen stonden er al tweehonderd mensen voor mij.

Over de hele wereld wordt het Kerstverhaal op talloze manieren uitgebeeld. Een verhaal zonder weerga. Wereldomvattend groot. Maar, niemand hoeft zich daardoor klein en onbelangrijk te vinden. Integendeel. Geen schakeltje kan worden gemist.

Geert van Dijk