• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Spiegeltje, spiegeltje…

Ik kijk in de spiegel. Vandaag heb ik een presentatie en een pukkel op mijn neus. Natuurlijk precies vandaag. Ik heb de afgelopen nachten slecht geslapen door de zenuwen, waardoor mijn ogen nog kleiner zijn dan normaal en mijn wallen nog groter. Ik zucht diep en pak mijn foundation, die ik niet te zuinig aanbreng op alle oneffenheden. Nog wat rouge, zodat ik minder bleek lijk. Ik trek mijn oogleden strak en teken een dun zwart lijntje net boven mijn wimpers. Er blijft steeds een zin door mijn hoofd spoken. Een zin die ik gisteren las in het boek En uit de bergen kwam de echo, geschreven door Khaled Hosseini. 'Schoonheid is een kolossaal, onverdiend geschenk, lukraak uitgedeeld, stompzinnig.'

Het is waar, denk ik terwijl ik mijn dikke, pluizige haar kam, waarover ik in de afgelopen weken veel heb geklaagd. Schoonheid is een onverdiend geschenk. Ik richt me weer op mijn haar, dat ik nog steeds niet leuk en te kort vind, maar haar groeit. Ik baalde alleen, want een kapsel kun je zelf uitkiezen (en ik had dus nooit moeten beslissen mijn lange lokken af te laten knippen). Maar de vorm van je gezicht, de kleur van je ogen, de grootte van je neus… daarover heb je zelf weinig te zeggen. En al zijn er genoeg spreekwoorden en gezegden die beweren dat het innerlijk uiteindelijk belangrijker is dan de buitenkant (wat ook zo is), de waarheid is wel dat uiterlijk in onze levens en deze maatschappij een ontzettend dominante rol speelt.

Maar ik wil mezelf en de lezers van deze column uitdagen door het uiterlijk heen te kijken. Uiteindelijk gaat het niet om het beeld van jezelf in de spiegel, maar om het beeld dat je uitstraalt naar mensen om je heen. Schoonheid is niet een mooi lichaam of een zorgvuldig opgemaakt gezicht. Schoonheid is een gulle lach, een twinkeling in de ogen, een bemoedigend woord, een uitgestoken hand. Schoonheid heeft niets te maken met de reflectie van een spiegel. Schoonheid is waar te nemen in de reflectie van andermans ogen, als jij besluit iets moois te zeggen of te doen.

Romy den Otter