Winkelen op zondag!

Nog een paar weken en dan breekt de feestmaand december weer aan. In deze maand worden er traditioneel cadeautjes gewisseld en 'Wat eten we met kerst' lijkt wel de belangrijkste vraag. De supermarkten geven hiervoor magazines uit met de mooiste en lekkerste gerechten om zelf te bereiden.

Maar de grote vraag is natuurlijk: wanneer doen we de boodschappen? De kerstdagen vallen dit jaar op maandag en dinsdag. Dus drie dagen dat de winkels aaneengesloten dicht zijn, althans in de kleinere plaatsen waaronder ook Sliedrecht. Immers ook op zondag zijn de winkels gesloten. Detailhandel Nederland stelde onlangs aan de gemeenten voor om een extra koopzondag op 24 december toe te staan. Veel winkeliers moeten juist in deze piekdagen hun geld verdienen, aldus de belangenorganisatie.

Nu is een zondag openstelling van winkels in Sliedrecht voor een groot deel van de inwoners niet gewenst. Immers de zondag zou voor hen een rustdag moeten zijn. Nu ben ik persoonlijk geen tegenstander van het winkelen op de zondag. Regelmatig maak ik mezelf ook schuldig aan het winkelen op zondag.

Maar of de winkels in het centrum van Sliedrecht op zondag open moeten? Voor mij hoeft het niet. Ik vind het aanbod van winkels is niet interessant genoeg om je daar een deel van de zondag te vermaken. Winkelen zou een belevenis moeten zijn. Als daarnaast ook nog een veel winkels hun deuren op zondag niet openen, wordt het winkelen er niet gezelliger op.

Prima toch, kwestie van plannen en op tijd je boodschappen doen. Kom je er op zondag toch achter dat je toch nog een ingrediënt (bijvoorbeeld Ras el Hanout of creme fresh) van je diner bent vergeten. Je kunt altijd nog even naar Dordrecht of Rotterdam rijden. Zelfs nog op beide kerstdagen zelf.

Rob Penning

Raadslid PRO Sliedrecht