• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Zuinigheid met vlijt

Douchen met je voeten in een teiltje zodat je met het opgevangen water de wc door kan spoelen. Koukleumen in de woonkamer omdat de verwarming absoluut niet hoger mag. En twijfelachtige blauwe en onfrisse substanties nuttigen omdat het weggooien toch zeker voedselverspilling is. Oke, dat gaat mij zelfs te ver.

Daarentegen. Ik rijd geen eigen auto. Je ziet mij geen afval op straat gooien en thuis wordt dit gescheiden. Vlees maakt niet dagelijks deel uit van mijn voedingspatroon en left-overs worden ingevroren. De uitblinker is toch zeker het hergebruik van spullen en dan voornamelijk kleding. Niet alleen kopen maar na een flinke opruimsessie van mijn garderobe gaat alles naar het goede doel. Op deze manier leven geeft mij in ieder geval nog een beetje het idee dat ik bewust omga met onze wereld. We leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij en bied daar maar eens weerstand aan. Ik realiseer mij maar al te goed dat dit het topje van de toch al smeltende ijsberg is.

De tijd waarin milieuactivisten nog werden gezien als een stelletje geitenwollensokkentypes zijn we ruimschoots voorbij. Tweedehands, groener leven, recyclen, vegetarisch, ecologisch en biologisch. Tweedehands en dus milieubewust is hip. Een goed voorbeeld hiervan is de al eerder geroemde kringloopwinkel aan de Rivierdijk, die trouwens een metamorfose en uitbreiding heeft ondergaan. Een goed idee om dit ook op de LDH boutique toe te passen. Veel te klein voor het assortiment. Tweedehands shoppen hoeft niet hand in hand te gaan met afzien toch. Ik bedoel, het is al vaak een heel gezoek naar de juiste maten etc. en om dat ook nog met je neus in iemands anders al niet zo'n lekker ruikende oksel te moeten doen.

En niet alleen daar kan je nu tweedehands shoppen. Waar ik vroeger de Kerkbuurt letterlijk ' links' liet liggen wandel ik nu regelmatig en met plezier deze kant van de dijk weer op. Met de komst van kleding boutique Marie Olief is Sliedrecht goed bezig. Nog even en de mensen uit de grote steden komen naar ons dorp om een grote vintage of retro slag te slaan.

Ik baalde stevig toen Kringloopwinkel Opnieuw & CO eerder gevestigd op de Ketelweg in Papendrecht zijn deuren sloot in verband met een verhuizing. Ik heb er voor kleine prijsjes grote merken gescoord. En dat ik de laatste tijd meer in het winkelcentrum in diezelfde plaats te vinden was kom ik openlijk voor uit. Ik bedoel het staat nu zelfs in de krant.

Maar Sliedrecht is ondernemend en vernieuwend bezig. En aangezien we ook nog eens in het bezit zijn van twee treinstations zie ik de toeristen al binnenstromen. Ik weet dat het hier aan eetgelegenheden en afhaalrestaurantjes niet ontbreekt, maar ik proef een nieuw concept. Keuze uit een gerecht uit iemands vriezer of de sociale moestuin. Ik ben voor!

Kelly Petrie