• de houten collectie

    susan hijkoop

oldtimer brommer meating in Sliedrecht

07-09-2017, 14:00 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 16 september 2017, 14:00

Locatie:

populierenhof , Sliedrecht
het Wapen van Sliedrecht
Sliedrecht

SLIEDRECHT Jorien de Winter en Rinus van Oossanen houden zaterdag 16 september voor de tweede keer een meeting voor eigenaren en liefhebbers van oldtimer brommers. Geïnteresseerden uit Sliedrecht en omgeving kunnen bij 't Wapen van Sliedrecht genieten van de tweetakt tweewielers. Rinus en Jorien zijn zelf in het bezit van een aantal bijzondere brommers, Rinus bouwde er twee van hout, en zijn nieuwste creatie een brommobiel model Jeep van Eikenhout.

Jorien heeft een prachtige Batavus Whippet en een Motobloc Master

,,Ik rij regelmatig in Sliedrecht", vertelt Rinus,,,en kom regelmatig oldtimer brommers tegen. De mensen die erop rijden ken ik niet. Daarom leek het me leuk om oldtimerliefhebbers bij elkaar te halen om k ennis te maken met eigenaar en voertuig. Sliedrecht. Tussen 14.00 en 15.00 uur is er een inloop, daarna maken we met elkaar een tourritje door de polder en voor de liefhebbers is er een barbecue achteraf." Jorien en Rinus probeert op verschillende manieren mensen bij elkaar te krijgen. ,,Via bekenden, maar ook op Marktplaats. Mensen die in de buurt onderdelen zoeken nodig ik uit. Liefhebbers zonder brommer zijn ook welkom, hoe meer zielen, hoe meer vreugd."

Rinus heeft zelf een aantal bijzondere exemplaren in de schuur staan. Hij bouwde zijn Tomos en Zundapp om tot ze bijna helemaal van hout waren. ,,Mijn vader was meubelmaker en zelf volgde ik een opleiding tot scheepstimmerman. Uiteindelijk heb ik het nooit als werk gedaan, maar het is wel altijd een hobby gebleven." De passie voor voertuigen begon met een houten fiets. ,,Daarna maakte ik er nog een paar voor de kinderen, maar de uitdaging was weg. Toen de tank van de Tomos slecht werd maakte ik een nieuwe van hout. Dat lukte best. Daarna was de koplamp aan de beurt en voor ik het wist was bijna de hele brommer van hout." Vervolgens kreeg de Zundapp een make-over. ,,Mijn hart lag bij de Zundapp 515, dus dat was de volgende. Het is niet zo dat je een klomp hout hebt en er een brommer uit kan halen. Per onderdeeltje bedacht ik een plan van aanpak en vaak lag ik er nachten door wakker. Toch lukte tot nu toe bijna alles, alleen het stuur was niet stevig genoeg te krijgen. Daarom is het stalen stuur gespoten en zijn er houten handvaten en grepen aangezet. Brommer rijden moet wel veilig blijven natuurlijk.

De meeting is aanstaande zaterdag 16 september vanaf 14.00 uur in 't Wapen van Sliedrecht. Consumpties zijn op eigen kosten, de barbecue inclusief 3 consumpties kost 12.50