• Dag van Toen

    Redactie

De Dag van Toen herschrijft de Zuid-Hollandse geschiedenis (en ook die van Sliedrecht)

12-09-2017, 20:30 | Lezersnieuws | Dave Datema

Hoe zou de krant eruit zien als Hugo de Groot vandaag zou ontsnappen uit Slot Loevestein? Wat zou er geschreven worden als de Watergeuzen vandaag Brielle zouden bevrijden? Hoe zouden de media nu berichten als Willem van Oranje vandaag zou worden vermoord? Op die vraag geeft De Dag van Toen een antwoord in de Maand van de Geschiedenis.

In de Maand van de Geschiedenis, die begint op 1 oktober, worden 50 artikelen geplaatst op de website www.dagvantoen.nl. De Dag van Toen zet historische verhalen in een huidige context. Het stof wordt van de oude verhalen geblazen… De gebeurtenissen worden nog eens goed bekeken en daarna beschreven alsof ze vandaag gebeurd zijn. De inhoud blijft hetzelfde, maar dan in een ander jasje.

Want was de inval in van de Watergeuzen in Den Briel niets meer of minder dan een 'verrassingsaanval van een opstandelingenleger'? En was de moord op Willem van Oranje niet gewoon een 'geslaagde aanslag op een rebellenleider'?

"Hugo de Groot, politiek gevangene en rechtsgeleerde, is ontsnapt uit de Staatsgevangenis Loevestein. Volgens betrokkenen is hij ontsnapt, door zich te verstoppen in een boekenkist. Hij is nog altijd voortvluchtig. De topadviseur van de stad Rotterdam was veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf."

(Levenslang veroordeelde ontsnapt in boekenkist, 22 maart 1621)

"In Sliedrecht wordt vandaag het eerste IKEA-woonwarenhuis van Nederland geopend. Nederland is het 23ste land met een vestiging van de Zweedse woonwinkel met de geel-blauwe kleuren."

(Eerste IKEA-vestiging in Nederland gaat open, 30 november 1978)

"Vergis je niet in de historie van de Alblasserwaard", zegt initiatiefnemer Dave Datema. "Er zijn hier genoeg dingen gebeurd die interessant genoeg zijn voor de Dag van Toen. En dan niet alleen oudere verhalen, zoals de Martelaren van Gorinchem, maar ook recente gebeurtenissen, zoals de opening van de eerste IKEA in Sliedrecht of het botsing tussen links en rechts in Kedichem in 1986, bij een CP-bijeenkomst."

De artikelen zijn geschreven op basis van dingen die je in de geschiedenisboeken leest, maar ook krantenartikelen en onderzoek. Ook zijn er historische foto's te zien en bewegende beelden.

De gekozen verhalen komen uit heel de regio, van Leiden tot Gorinchem en de Hoek van Holland tot Dordrecht. Bekende en minder bekende verhalen krijgen de aandacht die ze verdienen.

Volg alle verhalen op www.dagvantoen.nl. De Dag van Toen is ook te volgen op Facebook: www.facebook.com/dagvantoen