Eeuwenoude oudejaarstraditie in het Sliedrechts Museum

18-12-2015, 00:40 | Lezersnieuws | Sliedrechts Museum

EEUWENOUDE OUDEJAARSTRADITIE IN SLIEDRECHTS MUSEUM

SLIEDRECHT- Op 30 december as. tussen 14.00 -16.00 uur worden schoolkinderen uitgenodigd om een poverpot te maken in het Sliedrechts Museum op de Kerkbuurt 99-101. Tevens wordt het poverpotlied ingestudeerd. Graag zelf een glazen pot of conservenblik meenemen. Voor de overige materialen wordt gezorgd.

Reeds vele jaren zet een aantal vrijwilligers van de Historische Vereniging Sliedrecht en het Sliedrechts Museum zich in om tussen Kerst en Nieuwjaar de in onbruik geraakte traditie 'poveren' (Sliedrechts) of 'rommelpotten' (Giessendams) in ere te herstellen.

Bekendheid geven aan dit gebruik hoort daarbij, evenals het vastleggen van het plaatselijke dialect. Gelukkig zijn er nog mensen zoals Jo Groenewegen, Huib Kraaijeveld en Arie Sprong die deze gebruiken willen overdragen aan de jeugd van tegenwoordig.

Poverpot

De poverpot werd vroeger gemaakt van een Keulse pot, maar die zijn tegenwoordig juist kostbaar, dus nu wordt ze gemaakt van een glazen (jam)potje of conservenblikje, een stukje varkensblaas en een bamboestokje of rietje. Het stokje wordt in het midden van de blaas vastgemaakt en vervolgens wordt die strak over het potje of blikje gespannen en met touw daaraan bevestigd.

Door met de ene hand het potje vast te houden en de andere (nat gemaakte) vuist op en neer te laten glijden langs het stokje, ontstaat een brommend, ritmisch geluid.

Kinderen gaan op Oudejaarsdag van huis tot huis en zingen onder begeleiding van hun eigen poverpot voor de geopende deur het poverpotlied. Ze verwachten na het zingen een versnapering of een muntje. Ook oliebollen zijn in trek.

In Sliedrecht neergestreken

Tot en met 5 maart 2016 staat in het Sliedrechts Museum de expositie "In Sliedrecht neergestreken" centraal. Een thema dat wordt uitgelicht door De Stamboom, een vereniging voor familieonderzoek in Sliedrecht en omstreken ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan.Tot nog toe wordt de expositie druk bezocht. Het gehele museum straalt een warme, gezellige Oudejaarssfeer uit, waarbij de koffie en thee gratis is. Geopend woensdag en zaterdag van 14.00-17.00 uur. Kinderen hebben gratis toegang mits onder begeleiding. Zij kunnen een kleurplaat inkleuren aan de grote tafel in de expositieruimte. Er is een prijs mee te winnen die bekend wordt gemaakt na de sluiting van de tentoonstelling.