• Onthulling bord de Crossers in de Biesbosch

    René Ligthart

Onthulling de Rol in de Biesbosch

26-10-2017, 17:30 | Lezersnieuws | kwpligthart secretaris Stichting Kringloopcentrum Sliedrecht

Afgelopen woensdag 25 oktober jl. vond de onthulling van een geplaats herdenkingsbord bij het monument "De Rol" in de Biesbosch plaats.

In het bijzijn van burgemeester Bram van Hemmen van Gemeente Sliedrecht, wethouder Piet Sleeking van Gemeente Dordrecht en wethouder Harry Bakker van de gemeente Drimmelen.

Verder waren er mensen van het Sliedrechts Museum, de Historische Vereniging Sliedrecht, de Stichting Linie Crossers Sliedrecht, Park de Biesbosch en mevrouw de Landgraaf (weduwe van de bekende verzetsman en Linie crosser Jan de Landgraaf)

"Deze Rol" of overtoom, speelde in de 2e wereld oorlog een belangrijke rol, en was van zeer grote betekenis voor de Linie Crossers.

Op initiatief van de Historische Vereniging Sliedrecht, hebben zij deze Rol weer zichtbaar gemaakt (was helemaal begroeit) en vervolgens hebben zij er een gedenkbord bij geplaatst, welke gesponsord is door de Stichting Kringloopcentrum Sliedrecht.

Peter Bons, voorzitter van de Historische Vereniging Sliedrecht, trad op als gastheer.

Na zijn welkom en intro gaf hij het woord aan de Burgemeester Bram van Hemmen. Die prees en complimenteerde de actie om op deze wijze ook dit vergeten monument In herinnering te houden.

Na een vaartocht van 20 minuten werd aangekomen op de locatie (einde Katsegat). Daar werd het bord onthult door de broers Ab en John van Gool, zonen van Liniecrosser Bertus van Gool. Symbolisch werd door de heer Arie de Ruiter van Stichting de Kringloopcentrum Sliedrecht

een cheque overhandigd, waarvan het herinneringsbord bekostigd kon worden.

Wethouder Piet Sleeking van gemeente Dordrecht hield vervolgens nog een korte toespraak en sprak ook zijn dank uit voor het genomen initiatief.