• Ditty voor De Burgemeester waar de Schrijfherbergbijeenkomsten plaatsvinden.

    Kencha van Drenth

Schrijven in de Schrijfherberg

16-07-2017, 15:20 | Lezersnieuws | Schrijfherberg

REGIO/BLESKENSGRAAF-Ditty van Drenth is onlangs gestart met de Schrijfherberg. Een plek waar schrijvers op een ongedwongen manier alles van zich af kunnen schrijven. Aan de hand van eenvoudige schrijfoefeningen zetten de deelnemers hun gedachten op papier. "De pen blijft in beweging, dus alles wat in je opkomt aan de hand van het voorgestelde thema, schrijf je op", vertelt Ditty. "Door de duidelijke afbakening van tijd en onderwerp, kom je tot bijzondere uitkomsten." De schrijfthema's variëren per bijeenkomst.

Ditty heeft diverse creatieve schrijfcursussen gevolgd en werkt al jaren als journalist. Haar verhalen zijn opgenomen in de verhalenbundels Stille Getuigen en Zwart Licht. Ze houdt vooral van creatief schrijven. "De fantasiewereld is een onuitputtelijke bron bij het vertellen of schrijven van een verhaal. In de Schrijfherberg schrijven we op wat ons bezig houdt en deze tekstgedeeltes kunnen later desgewenst ingezet worden bij het schrijven van een column, essay gedicht, speech of verhaal."

De deelnemers lezen het geschrevene na de schrijfoefeningen voor aan de andere deelnemers. "Op die manier geef je letterlijk een stem aan dat wat vanbinnen leeft. Natuurlijk is eenieder hier vrij in. Je komt en schrijft voor jezelf. Ook als je geen schrijfervaring hebt, ben je van harte welkom in de Schrijfherberg. Wat de deelnemers ook opschrijven, alles is goed. Bij deze zogeheten creatieve dagboekschrijfmethode gaat het niet zozeer om het resultaat, maar om het schrijfproces. Voor wie bij het horen van deze naam denkt dat het om dagboekschrijven gaat, heeft het mis. Het is een methode die je onder meer kunt inzetten als je in je dagboek schrijft, want al schrijvend kom je (dicht) bij je ware zielsbeleving. Je raakt je ware kern. Het is moeilijk om precies uit te leggen wat we doen. Probeer het gewoon een keer uit en kom de 28e juli naar de Schrijfherberg", zegt Ditty.

De schrijfsessies vinden plaats in restaurant 'De Burgemeester' (Kerkstraat 8) in Bleskensgraaf. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in de buurt. Op vrijdagmiddag 28 juli om 13.30 uur is er weer een schrijfherbergbijeenkomst. De schrijfsessie duurt anderhalf uur. Er wordt een vaste bijdrage gevraagd. Deze is inclusief consumptie en attentie.