• Margriet van Beest en Riet Wieman, beiden vrijwilligers bij het Vrijwilligerspunt.

Toenemende vraag naar vrijwilligers bij het Vrijwilligerspunt

24-08-2015, 11:41 | Lezersnieuws | Stichting Welzijnswerk Sliedrecht

Het aantal vrijwilligers daalt van 41% naar 37% terwijl het aantal uren dat zij zich inzetten ook daalt van 21 uur naar 18 uur. Dit kwam uit het onderzoek van Geven in Nederland 2015 naar voren. Voor een belangrijk deel wordt dit veroorzaakt door het toenemende beroep van de overheid op burgers om informele hulp en mantelzorg te verlenen aan mensen in hun omgeving.

Giziënne Balentina, studente aan de Hogeschool Inholland, ging hierover in gesprek met Margriet van Beest en Riet Wieman. Beide vrouwen zijn vrijwilligers en draaien iedere week het spreekuur voor het Vrijwilligerspunt van Stichting Welzijnswerk Sliedrecht in gebouw De Reling. "Vrijwilligers zijn hard nodig. We zien een toename in het aantal organisaties dat zich aanmeld voor de digitale vacaturebank en ook een toename in het aantal vacatures", vertelt Van Beest die vanaf het eerste uur in 2003 betrokken is bij het Vrijwilligerspunt. "We zoeken daarom mensen die als vrijwilliger aan de slag willen. Mensen die na een periode van ziekte weer in het werkritme willen komen, mensen mét of zonder baan, die hun CV willen verrijken, die vrijwilligerswerk willen doen om de taal te oefenen, etc. Zij kunnen zo binnenlopen tijdens het spreekuur op maandagochtend tussen negen en elf uur en maandagmiddag tussen twee en vier uur".

"Sinds januari 2015 is het voor mensen met een WW-uitkering ook een stuk makkelijker gemaakt om vrijwilligerswerk te doen. Minister Asscher heeft een nieuwe regeling WW en Vrijwilligerswerk in laten gaan, waardoor iedereen met een WW uitkering vrijwilligerswerk kan doen bij (niet-commerciële) organisaties. Ondervinden zij toch problemen met het UWV, dan kunnen zij dit melden bij het meldpunt WW en vrijwilligerswerk van het NOV", aldus Wieman. Op de vraag wat de voordelen zijn van het doen van vrijwilligerswerk voor haarzelf, vervolgt zij: "Ik blijf betrokken bij de maatschappij en het ritme geeft een fijn gevoel. Sommige perioden zijn wel drukker dan de andere, maar er blijft altijd genoeg tijd over voor hobby's." Voor hen die nog twijfelen over het doen van vrijwilligerswerk, geeft Wieman nog tips: "Praat eens met vrijwilligers of ga lekker op je gemak achter de computer zitten en bekijk de vele mogelijkheden van vrijwilligerswerk in de vacaturebank". Voor meer informatie over het Vrijwilligerspunt en de digitale vacaturebank kan men surfen naar www.welzijnswerksliedrecht.nl.