• Jan Wouter Vlot: - Het geeft veel voldoening om op deze manier iets te kunnen betekenen voor een ander.”

    Foto: Herbert van Dalen

Trouwe vrijwilliger bij de politie

18-10-2019, 12:02 | Lezersnieuws | Mondial

Naast een drukke baan als directeur van verhuisbedrijf Mondial R. Vlot & Zn. Verhuizingen in Sliedrecht, zet Jan Wouter Vlot zich al 14 jaar in als politievrijwilliger. “Het gaat in beide sectoren om hetzelfde principe: een dienst verlenen en mensen ontzorgen.”

Jan Wouter vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de samenleving. “Het is makkelijk om aan de zijkant te staan, maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken.” Na zijn aanmelding doorliep hij dezelfde selectieprocedure en volgde hij dezelfde opleiding als een regulier agent (alleen dan in deeltijd). Naast deze opleiding van drie jaar heeft Jan Wouter een vervolgopleiding gevolgd. Hij is inmiddels benoemd tot Senior GGP (gebiedsgebonden politiezorg).
Gemiddeld één avond in de week of op een zaterdag meldt hij zich bij het basisteam Lek en Merwede (onderdeel van de Eenheid Rotterdam). Samen met een collega agent wordt er gesurveilleerd, contact gelegd met bewoners en komen ze in actie na 112-meldingen. “Je moet er op voorbereid zijn dat je soms in heftige situaties terecht kunt komen.” Dat loopt uiteen van assistentie verlenen bij verkeersongevallen en branden, tot het ingrijpen bij huiselijk geweld en ongeregeldheden in het uitgaansleven. “Je moet snel kunnen schakelen. Het belangrijkste is om je niet gek te laten maken door omstandigheden, maar om de rust te bewaren.” Uiteraard zijn er ook geregeld rustige avonden. “Dan is er tijd om een praatje te maken met mensen op straat of om contact op te nemen met mensen na afhandeling van een melding.”
De politie is erg betrokken bij haar vrijwilligers: Jan Wouter heeft de teamleiding dan ook een rondleiding gegeven in zijn bedrijf en verteld hoe er wordt gewerkt aan het verhogen van de klanttevredenheid. Naar aanleiding daarvan is hij gevraagd als inspiratiespreker op een bijeenkomst voor agenten van zijn team. Jan Wouter ziet veel overeenkomsten tussen beide branches. “Het is voor mensen belangrijk dat ze oprecht geholpen worden met een probleem. Je levert geen product, maar een dienst. En juist in de dienstverlening, de omgang met mensen, kun je het verschil maken.”

Jan Wouter neemt ook zijn sociale verantwoordelijkheid in zijn bedrijf. “Dat doen we onder meer door te investeren in social return on investment: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Hiervoor werken we o.a. samen met het Leger des Heils.”