• Joost Schelling

    Richard van Hoek

Alleen voor gelukzoekers

Ik ben een gelukzoeker. Ik kom er eerlijk voor uit. Elke morgen als ik opsta, streef ik geluk na. Ik zoek naar manieren om gelukkig te worden of te blijven. Ik weet ook niet waarom ik ongeluk zou nastreven. Zou ik mijn kinderen leren hoe ze zich in het ongeluk storten? Ik wil ze er juist voor behoeden! Ik wil ook anderen bij mijn geluk betrekken. Natuurlijk. Wat gedeeld kan worden, wordt gedeeld. Wat versterkt kan worden, krijgt een impuls. Waar samenwerking mogelijk is, zoek ik die op. Waar woorden van bemoediging en troost kunnen klinken, spreek ik die uit. Met vallen en opstaan, want ik ben niet perfect. Mijn gevoel van ongeluk zit in die momenten waarin ik in het geluk delen tekortschiet. Een woordenwisseling thuis, te weinig tijd voor mijn dochters, meer mogelijkheden dan tijd ervoor, teveel zaken die je aandacht vragen en energie kosten. Maar toch: ik begin er elke ochtend met goede moed weer aan. Ik zoek het geluk op: ik ben een echte gelukzoeker!

Geluk, in mijn ogen geen welvaart, maar welzijn. Spullen zijn maar tijdelijk. Maar ik heb makkelijk praten. Ik woon in het allerrijkste deel van de wereld: wat een geluk! Ik heb geld en kan de spullen kopen die mij hopelijk gelukkig maken. Maar echt geluk zit in de kleine dingen: geloof, hoop en liefde delen èn ontvangen. Geven en ontvangen, dat maakt mij gelukkig. En volhardend blijven geloven dat er meer mensen op deze wereld zo in elkaar steken. Veel meer dan ongeluk brengers.

Ik ben gemaakt voor het geluk, wij mensen zijn ervoor bestemd. In de kerk klinken met Pasen woorden als genade en goedheid. Een nieuwe dag, een nieuw geluid. Pasen, de opstanding van Jezus uit de dood, was niet alleen voor toen een cadeau. Pasen gebeurt ook nu. Elke dag opstaan, opnieuw geboren worden als gelukzoeker, tegen alle omstandigheden in. Kiezen voor het leven. En verzet tegen angst, haat en terreur. Verzet tegen een verstikkende houding waarin we ons geluk gaan verdedigen tegenover andere gelukzoekers.

Gelukzoekers vind je ook terug in het speelplekkenplan van Sliedrecht. Minder speelplekken, maar degenen die er komen, worden uitdagende ontmoetingsplaatsen voor jong tot oud. Het worden plekken waar geluk en speelplezier de boventoon voeren. Geluk dat we wel met elkaar moeten maken, met alleen een paar wipkippen kom je er niet.

Dinsdag, mijn columnschrijfdag. Bommen ontploffen in Brussel. Mensen onderweg om hun dag tot een gelukkige dag te maken, gedood. Getroffen door mensen met alleen ongeluk van anderen voor ogen. Ik zoek die ochtend naar hoop en vind het geluk terug in de speeltuin van Marco Borsato: Morgen zal het vrede zijn / zal de zon je strelen / zal de wereld weer een speeltuin zijn / kun je rustig spelen.

Straks zijn er 66 Sliedrechtse speelplekken vol geluk. Ik zoek ernaar, juist nu.

Gelukkig Pasen!

Ds. Joost Schelling