• Columnisten Het Kompas, Maria Stam, Joost Schelling, Hannelore van Hamburg

    Richard van Hoek

Do, or do not. There is no try

Het is weer zover. 31 december. De laatste dag dat we van onszelf mogen roken, drinken, schelden, snoepen, et cetera. Hierna gaan we ons leven drastisch veranderen. Althans, voor een week of twee dan. Daarna verdwijnen de voornemens weer ergens in een lade. Zo één die iedereen thuis heeft: met batterijen, rolletjes plakband, losse elastiekjes, sleutels waarvan je niet meer weet wat ze openen en stekkers van telefoons van tien jaar geleden. En de voornemens van 2015, die verdacht veel lijken op het nieuwe lijstje.

Zelf zat ik dit jaar ook weer braaf aan mijn lijstje voor 2016 te werken toen ik het me realiseerde. Misschien doen we het met zijn allen wel helemaal verkeerd! Persoonlijk zou ik bijvoorbeeld best af willen vallen, maar ik houd nu eenmaal van lekker eten. Ik word chagrijnig van lijnen en heb een hekel aan sporten, dus heb ik me erbij neergelegd dat het er best mee doorkan zolang ik nog in mijn huidige broeken pas. Ik zou ook een betere vriendin willen zijn voor mensen om me heen. Maar met drie banen, een opleiding, stage en een gezin heb ik nu eenmaal weinig tijd. Daarnaast ben ik een ramp in het onderhouden van contacten en breng ik de vrije uren die ik wel heb liever door met mijn gezin of anders met een goed boek. "Een betere vriendin zijn" en "afvallen" zijn dus prachtige voornemens, maar bij voorbaat al gedoemd te mislukken.

Mijn tip: doe het dit jaar anders. Maak geen goede voornemens, maar een bucket list voor het nieuwe jaar! Voor wie het niet weet; dat is een afvinklijst met dingen die je voor een bepaalde tijd gaat doen. (Tip: de film "The Bucket List" met Morgan Freeman en Jack Nicholson!) Kies geen zelfmartelingen zoals "liever zijn voor de buurvrouw" terwijl je eigenlijk een bloedhekel hebt aan dat vervelende mens dat haar hond altijd in jouw tuin laat poepen en het niet opruimt, want dat houd je toch niet vol. Maar kies voor eenmalige punten die je niet langdurig vol hoeft te houden. "Met mijn dochter een high tea doen" is bijvoorbeeld een leuk voorbeeld. Heb je het geld niet om dat buiten de deur te doen, dan organiseer je het zelf thuis. "Iemand blij maken zonder er iets voor terug te verwachten" is ook makkelijk: in december kun je mee doen met Sliedrecht Secret Santa. "Met mijn man naar de nieuwe Star Wars film, ook al heb ik daar een hekel aan". Check.

Het zijn geen grote veranderingen waarmee je ineens je complete karakter om hoeft te gooien, maar klein beginnen is soms het begin van iets groots.

Hierdoor kun je meer afstrepen, wat weer energie geeft om het volgende punt op je lijst op te pakken. Geen voornemens meer, maar gewoon doen.

Zoals een wijs groen mannetje met puntoortjes eens zei: "Do, or do not. There is no try".

Succes, en may the force be with you.

Maria Stam