Gewoon, omdat het kan

Sliedrecht heeft in 2015 bijna drie miljoen euro overgehouden. Wat ga je daar mee doen? Gelukkig is er een traditie van verstandig financieel beleid. En daar plukken we jaar in jaar uit de vruchten van. Zo betaalt de inwoner van Sliedrecht een van de laagste gemeentelijke belastingen in Nederland.

Wat doen bijvoorbeeld andere gemeentes in Nederland met hun geld? Denk eens aan het halveren van het aantal toiletten, het vervangen van nog prima werkende verkeerslichten of het binnenhalen van een evenement. Je zet je gemeente op de kaart, zo heet dat dan. Vooraf bejubelde voordelen blijken nogal eens flinke tegenvallers.

In ons mooie dorp is gekozen voor een andere invalshoek. De locatie Lanser aan de Rivierdijk is een mooi voorbeeld. Wethouder Tanis heeft de afgelopen jaren een waar huzarenstukje moeten leveren. Begin dit jaar ging dan toch de kogel door de spreekwoordelijke kerk. Er wordt geïnvesteerd in een mooi, karakteristiek stukje Sliedrecht. Het kost geld, maar je hebt er dan wel blijvend wat aan. Daarbij lukte het hem ook om de voetbalkooi in de besluitvorming mee te nemen. Als de promotie van Sliedrecht langs de A15 en het water, waar ook wat geld aan uitgegeven gaat worden, een feit is dan valt er voor een voorbijganger wat moois te zien.

In de lokale media is een initiatief van de SGP-ChristenUnie onderbelicht gebleven: het aanleggen van een dorpsbrede AED-dekking. Een AED verhoogt de kans op overleven bij hartfalen aanzienlijk. Maar dan moet zo'n apparaat wel in de buurt zijn op het moment dat het nodig is. De Hartstichting bepleit dit ook vanuit haar campagne 'Heel Nederland een 6-Minutenzone'. Ook daar is geld voor vrijgemaakt.

Een paar voorbeelden waar wij in Sliedrecht op een verantwoorde manier ons geld aan uitgeven.

Gewoon gedaan, omdat het kan.

Nico de Jager

Fractievoorzitter SGP-ChristenUnie Sliedrecht