• Hannelore van Hamburg

    Richard van Hoek

Hier aan de kust

Opstaan is in de laatste weken voor de zomervakantie altijd wat zwaarder dan in de rest van het jaar. Je weet dat de vakantie eraan komt, maar je moet nog even. En wanneer je weet dat de vakantie eraan komt, gaat je motivatie blijkbaar zo'n twee weken te vroeg al in de vakantiemodus. De psyche is een funny dingetje wat dat betreft. Het spreekwoord over de laatste loodjes, is een waarheid als een koe. Daarnaast moet er ook nog altijd van alles, voordat je eindelijk een paar weken mag genieten van het niets doen. Snel nog even langs de tandarts, boeken inleveren en weer bestellen, de kat inenten, de laatste vakantie boodschappen enz enz. Ook op mijn werk is het altijd topdrukte voordat ik wegga, want je wilt natuurlijk wel dat alles zo goed mogelijk weggewerkt is. En dan heb ik het nog niet eens over het feit, dat ik mijn huis altijd schoon wil achter laten. Schone bedden, alle was weg en alles gedweild, want dat is toch heel erg fijn thuis komen later. Want hé, voordat je het weet is de vakantie weer om en begint het 'gewone' leven weer.

Op het hoogtepunt van alles denk ik wel eens aan vroeger. Hoe anders was het toen je nog kind was. De vakantie leek toen eeuwig te duren en in mijn herinnering scheen toen altijd de zon. Wat heus niet waar was, want volgens mijn moeder hebben we vaak zat op de camping gestaan in de stromende regen. Maar op één of andere manier ervaar je het anders wanneer je jong bent. No care in the world, zeg maar. Dat 'caren', dat liet je aan je ouders over. Wij maakten ons niet druk. Lagen hele dagen op het grote veld van de oude Lockhorst. Wat een fantastisch buitenbad was dat. Enorme velden en buitenbaden inclusief een hoge duikplank. Het nieuwe bad is dan in de zomermaanden, toch net wat minder en dan heb ik niet eens over de watertemperatuur van het buitenbad. Was dat vroeger ook zo koud? Lekker picknicken in de polder en toen we ouder waren chillen op de 'stranden' langs de rivier, Playa del Merwede. Bbq en tentjes mee, ja vroeger dàt waren pas zomers.

Er wordt nu gesproken over een nieuw recreatieterrein aan de andere kant van het spoor. Ik hoop echt dat dat er komt, dat je even op de fiets kunt stappen en lekker aan de waterkant kunt zitten. Een kleine versie van het Lingebos, maar dan om de hoek, dat lijkt me wel wat. Een plek waar de nieuwe generatie herinneringen kan maken en waar deze zich soms veel te druk makende moeder even kan ont-stressen. Want nu duren die zomers wat mij betreft veel te kort, die mogen best weer wat langer!

Hannelore van Hamburg