• Maria Stam

    Richard van Hoek

Onlogische logica

Het exacte moment weet ik nog. Ik was zestien, werkte in de plaatselijke supermarkt en droeg een groen met wit streepjesschort. De winkel was gesloten en mijn collega's en ik waren bezig met inventariseren. Dat is een heel simpel en geestdodend werkje; je gaat op een kratje staan, telt en noteert één product op de bovenste plank en doet daarna hetzelfde met de planken er onder. Vervolgens schuif je het kratje twintig centimeter op en herhaal je het proces met het product ernaast. Omdat ik het onhandig vond om steeds maar twintig centimeter op te schuiven, deed ik het anders. Ik schreef meerdere producten van de bovenste plank op, elk in hun eigen hokje, deed daarna de planken er onder en kon vervolgens mijn kratje een heel eind opschuiven. Een collega zag dit en snauwde tegen mij: ,,Je doet het verkeerd! Waarom kun je nou niet normaal doen zoals de rest van ons!?" Ik wilde niets liever...

In de jaren daarna deed ik constant mijn best om 'net als de rest' te zijn, maar regelmatig faalde ik. Ik bleef raar. Ik heb namelijk een apart soort logica, waardoor iets in mijn hoofd een goed idee lijkt maar in de praktijk niet altijd goed uitpakt. En elke keer als dat gebeurde, voelde ik me weer zoals dat zestienjarige meisje in dat groen met witte schort. Een paar jaar geleden ben ik er echter achter gekomen, dat er meer mensen bestaan met 'mijn logica'. En als je dan samen gaat brainstormen en overleggen, blijkt die logica ineens helemaal zo gek niet meer. Het resultaat van mijn 'raar zijn'? Initiatieven zoals Sliedrecht Secret Santa en Muurloos Sliedrecht. Initiatieven waarmee ik, hoe klein ook, een verschil probeer te maken in Sliedrecht.

Ik zal altijd raar blijven, maar nu ben ik daar blij om. Ik ben er trots op dat ik dat ik dat zestienjarige meisje was, want haar manier bleek uiteindelijk effectiever. Daarom, lieve mensen; als u een idee hebt, laat u nooit vertellen dat het raar of dom is. Zelfs het raarste idee kan een verschil maken, als u er maar zelf in gelooft!

Maria Stam