• Hannelore van Hamburg

    Richard van Hoek

Op de schop

De kogel is door de kerk, het Winklerplein gaat op de schop. Na jaren steggelen zijn ze eruit en trots zijn de masterplannen gepresenteerd voor (ik quote) "een toekomstbestendig winkelhart". Nu zal ik het allemaal wel niet zo goed snappen, maar volgens mij is er al een soort van winkelhart, wat inmiddels al een aantal jaar aan de hartbewaking ligt. Een fraai stuk dijk met een groot plein in het midden. Want de Kerkbuurt, daar gebeurde het toch vroeger? Een beetje hangen op donderdagavond en muziek luisteren bij het Groeffie, een ijsje halen bij het Hoeksie…. Zucht, dát waren nog eens tijden! De Kerkbuurt, dat was the place to be.

Nu wordt er druk gedebatteerd om weer leven te krijgen op de Kerkbuurt. Er voor kiezen om veel geld te steken in een grote renovatie van het Plein lijkt me niet de oplossing. Dat moet gewoon een plek zijn waar je snel je boodschappen kunt doen, makkelijk parkeren en hup hup hup binnen een half uur alles in huis. En ja natuurlijk wordt het wel eens tijd om daar eens wat aandacht aan te schenken, want het kan wel een opknapbeurt gebruiken. Maar het winkelhart? Ik heb het nooit goed begrepen waarom er ooit überhaupt gekozen is om het "centrum" zo vorm te geven in het verleden. Door alles uit elkaar te halen, hebben we juist nooit een centrum gehad. Zo jammer. Ik ben altijd jaloers op die mensen die in een gezellig dorp wonen, waar leuke terrassen en winkels bij elkaar zijn. Hier had je dat nooit.

En straks dus nog steeds niet. Want een toekomst bestendig winkelhart, wat houdt dat dan in? Is dat ook een stuk gezelligheid? Lekker slenteren en snuffelen bij leuke winkels? Een plek waar ruimte is voor mensen met creatieve ideeën, die het verschil kunnen maken? Want daar moeten we het in de toekomst van hebben. Alles is te krijgen op het internet, behalve de sfeer en beleving. Dat is waar de mensen voor komen en dat is wat de ondernemers die hun nek durven uit te steken nodig hebben. Een gezellig stuk dijk, waar je even heen gaat, zomaar omdat het gezellig is en je even een praatje maakt. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Of op zijn Sliedrechts, omdat het ken! ;)

Hannelore van Hamburg