• Joost Schelling

    Richard van Hoek

Wordt (jo)uw kerst thuisbezorgd(.nl)?

Toon mij uw supermarktfolder met de feestdagen en ik zal u zeggen wie u bent. Die variatie op een bekend gezegde gaat met kerst wel op. Elk jaar mijn vaste prik om die glossy dikke magazines van de supers door te werken. Niet dat ik zoek naar lekkere recepten voor het kerstdiner. Nee, ik lees ze om te weten welk beeld zij hebben van het Nederlandse koopvolk. Dit jaar valt mij op dat het vooral veel thuis, uit een box en homemade is.

Kerst vieren we binnen de veilige muren van ons huis, zeker na een jaar waarin de veiligheid zo'n actueel gespreksthema was. In diverse bijeenkomsten in dorpen en steden draaide het om (het behoud van) onze eigen veiligheid. En voor sommigen met de consequentie dat je de ander geen veiligheid in Nederland moet bieden. Zo trokken we muren en hekken hoger op, verruwden we de gesprekken en deden we onze deuren wat verder dicht. En binnen graag een knapperend haardvuur, als straks het gourmetstel op tafel komt. Of de zelf afgebakken (ambachtelijke?) grillworst of het voorgemarineerd braadstuk, dat niet kan mislukken.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS dec. 2015) waarderen we ons leven met een 7,8. Alleen Finland scoort qua geluk hoger, maar dat komt vast omdat ze daar altijd een witte kerst hebben. Wij zijn bijna gelukkiger dan ooit, maar vooral binnen onze veilige muren. Binnen is het goed, buiten is het bedreigend en guur.

En we klagen wat af over die buitenwereld. We roepen al snel boe en bah op de sociale media. Maar daarna trekken we een wijntje open en proosten we op ons geweldige leven…en terecht, want we hebben een heel goed leven! Natuurlijk niet iedereen heeft het zo goed en kan dat doen. Voor hen is die wijn een kerstgeschenk uit een Secret Santa-pakket. Er zijn anderen die wel naar buiten gaan om contact te maken met die buitenwereld. Of bezorgen een kerstkaart bij de vluchtelingen omdat de kerstpost uit Syrië al enkele jaren vertraagd is.

Kerst is het feest van thuis, van klein geluk en het leven vieren. Het wordt verteld in kerken en op pleinen. Maar Kerst is geen feest van binnen. Kerst betekent in beweging komen, zoals de herders en wijzen dat deden. God komt thuis in zijn wereld door in Jezus Christus onder ons te komen. Niet op een veilige afstand achter de wolkenlucht, maar in een tochtige stal omringd door vreemden. Niet klagen in de hemel dat mensen het verkeerd doen en zijn woorden niet goed begrijpen, maar naar buiten, de kou in om zijn woorden voor te doen. Zo wordt Jezus bij ons thuisbezorgd. Doen wij open? Willen wij nog naar buiten om dat verhaal te ontdekken? Ik hoop het, want het is door God met zorg en liefde bereid, ambachtelijk en home-made. Goede en gezegende kerstdagen.

Ds. Joost Schelling