• SIMAV

7,5 miljoen omwentelingen SIMAV molens

REGIO Bij de Molenstichting SIMAV zorgen zo'n 45 vrijwillige molenaars vol passie voor 'hun' molen. Zij zorgen dat de molen vaak draait en zo mogelijk ook maalt, een genot voor de inwoners van deze regio en natuurlijk ook voor de vele recreanten die ons bezoeken.

Bij de 32 actieve SIMAV molens werd in het jaar 2018 een totaal van 7.500.000 as-omwentelingen gehaald, een gemiddelde van 235.000 per molen. Dit is ver boven het aantal van 60.000 dat de Provincie als eis heeft gesteld voor de toekenning van onderhoudssubsidies. SIMAV molenaars zitten daar altijd al ver boven. Dat is goed voor de molen, maar natuurlijk ook voor de toeristische ambities van deze streek. Immers draaiende molens maken het plaatje compleet.

Hoewel afhankelijk van de windsterkte, laat het zich berekenen dat de molens in het afgelopen jaar meer dan 10.500 uren hebben gedraaid. Dit betekent dat per molen ruim 325 uur aan onbezoldigde tijd door de molenaar is besteed aan het laten draaien. Maar daarnaast besteden de molenaars ook vele onbezoldigde uren aan het kleine onderhoud en reparaties. Zonder hun voortdurende inzet is het in stand houden van de molens een onmogelijke opgave.

Het aantal omwentelingen ligt iets lager dan vorig jaar o.a. vanwege de kadewerkzaamheden in Groot-Ammers en enkele molens met technische mankementen in 2018 waardoor tijdelijk niet gedraaid kon worden. Maar er zijn ook uitschieters in positieve zin. Maar liefst drie molens kwamen zelfs boven de 500.000 omwentelingen: de Westmolen in Gorinchem (503.533), de Wingerdse Molen in Bleskensgraaf (541.375) en de Goudriaanse Molen (619.663). Een enorme prestatie van de betrokken molenaars.

De SIMAV molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden worden door vele vrijwilligers in stand gehouden. Aanwas van nieuwe vrijwilligers is altijd welkom. Geïnteresseerden kunnen zich melden voor meer informatie via bestuur@simav.nl.